Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så ser svenska Nasdaqs vd på börsen

”Köp till sillen och sälj till kräftorna” är en väl inarbetad kliché kring att köpa och sälja aktier. Den skakiga omvärlden gör att börsen, Nasdaq, påverkas. Men hur? Civilekonomen fick en pratstund med Nasdaqs vd Lauri Rosendahl om börsens roll just nu.

I höst är det val och det politiska läget är skakigt både i Sverige och globalt. Samtidigt är vi mitt inne i en brinnande högkonjunktur, där poliskt käbbel skrämmer bort investerare och bristen på arbetskraft gör att tillväxten är lägre än den skulle kunna vara. Hur påverkar det börsen egentligen? Lauri Rosendahl vd för Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm var en av gästtalarna på Nordic Financial Communication Summit som anordnades i Stockholm i slutet av maj. Civilekonomen fick en pratstund med honom.

 Hur står Nasdaq Stockholm och Nasdaq Nordic i den instalbila omvärld vi ser nu?
– På kort sikt följer den svenska börsen oftast övriga börser i Europa och USA-marknaden, och det är först på längre sikt marknader går sina egna vägar på basen av fundamentala skillnader. Sverige med sina många stora och stabila företag med god tillväxt kombinerat med en hög grad av innovation och småföretagande i en stabil ekonomisk och politisk miljö, har gjort Stockholmsbörsen till en av världens bästa börser på lång sikt när det gäller avkastning till placerare.

Läs också: Rådgivaren som brukar få rätt

Sverige faller på globala finanslistor då bland annat politisk osäkerhet gör Sverige till ett osäkert land att investera i. Samtidigt bäddar Brexit för att finansinstitut och banker ska se sig om efter en annan arena än London, vad skulle Sverige kunna göra för att ta en större plats på arenan? 

– Jag har inte gjort någon hemlighet att vi ser väldigt allvarligt på den kortsiktighet som våra politiker har visat i sin näringslivspolitik. Företag fattar inte beslut i mandatperioder, och det finns en rad exempel på frågor där vår regeringen genom otydlighet skadat företagandet, och hanteringen av frågan om högre bankskatt/finansskatt/resolutionsavgift som bidrog till Nordeas flytt, är en av dem.

– Oavsett näringspolitiken kommer Stockholm nog aldrig att ersätta London som Europas finanshuvudstad, det vore naivt att tro. Däremot tror jag att Stockholm har en väldigt god chans att både befästa och stärka sin position inom ett antal områden efter Brexit: Fintech, innovativa tillväxt-SME’s och hållbara finanser. Stockholm är redan idag ett av Europas främsta hubar för bolag inom fintech, och dessutom har vi med First North en av världens mest konkurrenskraftiga marknader för tillväxtbolag att samla kapital för accelererad tillväxt. Dessutom ligger svenska bolag redan nu väldigt långt framme inom hållbarhetsfrågor, något som blir en allt viktigare faktor även för investerare.

Många siare har sagt att de ser tecken för en ny finanskrasch och dragit paralleller både till kraschen 1929 och till Lehman-krisen. Vad tror du om en förestående börskrasch?

– Jag överlåter till någon annan att spekulera om vi kommer att få se en ny börskrasch och om den är i närtid. Däremot är det helt klart att vi befinner oss i en ’dopad’ ekonomi just, med artificiellt låga räntor som till exempel resulterat i en ohållbar bostadsmarknad speciellt i Stockholmsregionen. Jag säger inte att det kommer leda till en börskrasch, men vi behöver definitivt minska risken genom att normalisera räntorna för att kyla ned delar av en överhettad ekonomi.

Läs också: I Kina betygsätts medborgarna

Hur påverkar handelstullar och hårdare affärsklimat med Kina den svenska börsen?

– Än så länge tycker jag att världens börser, även här i Norden, varit relativt förskonade från kraftiga reaktioner på det hot om handelskrig som på senare tid blossat upp mellan framförallt USA och Kina. Jag tänker inte ge några investeringsråd, men generellt tycker jag att börsen agerat väldigt rationellt, vilket jag tycker att man kan tolka som ett tecken på bra balans och begränsad nervositet på de finansiella marknaderna.

Kommer det svenska riksdagsvalet påverka börsen på något sätt?

– Sverige är politiskt ett väldigt stabilt och hyfsat rationellt land, och svenska riksdagsval brukar ha relativt liten inverkan på börsen. Jag tror nog och hoppas naturligtvis att vi även efter detta val kommer att lyckas undvika ett politiskt kaos.

Hur påverkar Riksbankens pengapolitik börsen?

– Som tidigare, och så tror jag att målet borde vara att normalisera räntorna över tid och, som en del av det, återuppbygga förtroendet i den svenska kronan. Försvagningen av kronan är överdriven.

Nyligen noterades Spotify. I USA har sociala medier och biotech varit hett, vilka fler trender ser du bland de som söker investeringsmöjligheter? 

– Här i Stockholm ligger vårt fokus fortsatt på att attrahera nya bolag till en publik marknad för att hjälpa dem samla kapital, växa, investera och skapa nya jobb. Samtidigt vill vi erbjuda investerare flera fina placeringsalternativ. Vi har också ett flertal spännande fintech-bolag på våra börser, men självklart vore det kul att notera något av de lite större bolagen inom den sektorn också.

Läs också: Tjäna mer med smartare aktiebslut

Hur ser du framtiden för Nasdaq Stockholm och för Nasdaq Nordic?

– Jag tror den ser ljus ut. Nasdaq Stockholm är, utöver att vara huvudkontor för våra nordiska och baltiska börsverksamheter, också basen för Nasdaqs globala verksamhet inom marknadsteknologi. Av cirka 750 anställda här, arbetar mer är 400 med utveckling av teknologi som vi hittills levererarat redan till över 100 marknadsplatser i över 50 länder. Det affärsområdet kommer att fortsätta växa, och nya tekniker som AI och blockkedjeteknik kommer att ta en allt större plats på finansmarknaderna. Sedan hoppas jag självklart att även det vi är mest kända för, våra börser i Norden och Baltikum, kommer att fortsätta att locka till sig fina bolag, både stora och små, och erbjuda investerare fina och alltmer hållbara placeringsalternativ. 

Mer på civilekonomen.se