Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så mycket mindre förväntar sig kvinnliga ekonomer i lön

Efter fem år i arbetslivet så förväntar sig manliga ekonomer tjäna en hel månadslön mer än kvinnliga ekonomer. – Den förväntade lönen är en delförklaring till orättvisan, säger Christian Lövgren, utredare på Civilekonomerna.

Bli bättre på förhandling: Här är argumenten som kan höja din lön. 

Förra årets studie från Civilekonomerna, Kompetens eller kön – hur sätts din lön, visade att den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga ekonomer på arbetsmarknaden uppgick till 10,7 procent. En ny uppföljning som gjorts visar att kvinnliga studenter redan vid examen har en förväntad ingångslön som ligger 3,6 procent under manliga studenters förväntade ingångslön. 
– Jag är förvånad över att unga kvinnor inte ser att de kan begära mer i lön. Vad gäller ingångslönen är skillnaden inte så stor, men på några års sikt är det allvarligt att den förväntade lönen bara når upp till elva av tolv månadslöner.

Läs också: Fem tips för att peppa dig själv till framgång

Efter fem år har kvinnliga studenter en förväntad lön om 35 000 kronor i månaden, jämfört med männens förväntade månadslön på 39 000 kronor. Den skillnaden är 10,3 procent och alltså nästan identisk med den faktiska skillnaden i lönesättning på arbetsmarknaden som uppgår till 10,7 procent.
– Flera punkter spelar in i den här frågan och förväntningarna är endast en del av problemet. Till viss del har arbetsgivarna ett opportunistiskt synsätt kring lönesättning. Det tillsammans med att kvinnor har för låga förväntningar på sina löner och även på vad de själva är värda och att kvinnor i större utsträckning tar ut en längre föräldraledighet under de viktigaste karriäråren mellan 25 år och 40 år. Vidare ser vi att många upplever det som svårt att veta vad de ska begära i lön och slutligen har det att göra med att en löneförhandling är ett individuellt ansvar, säger Christian Lövgren. 

Läs också: Så blir du hittad av headhuntern

I dag är läget på arbetsmarknaden för Civilekonomernas medlemmar mycket bra, totalt är bara ungefär 400 medlemmar arbetslösa och Christian Lövgren uppmanar till större rörlighet på arbetsmarknaden.
– Mitt råd till nyexaminerade är: Var otrogen mot din arbetsgivare. Får du höra att den manliga kollegan tjänar mer än du, byt jobb. Du kommer aldrig att göra en lönekarriär inom ett företag, om du inte blir uttagen till ett chefsprogram. Du måste byta jobb för att komma upp i lön. Samtidigt måste arbetsgivarna förstå att betala kvinnor bättre, för det kostar otroligt mycket pengar för en arbetsgivare att hela tiden behöva lära upp ny personal.

Sugen på nytt jobb? Nio Linkedin-tips som kan hjälpa dig till nytt jobb

Mer på civilekonomen.se