Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så klarar du tentan

Alla vill klara sina tentor och gärna få höga betyg. Men vilka är de bästa sätten att förbereda sig och genomföra en tenta? Vi frågade fyra studenter vid olika högskolor och fick deras bästa strategier. Teorierna är många och tipsen som passar någon kan vara helt fel för andra. Men vissa saker är de överens om: sov, ät, träna – och börja i tid.


Justine Vanestrand – Linnéuniversitetet, Växjö

– Det är viktigt att tänka positivt inför en tenta, säger Justine Vannestrand. Hon rekommenderar att man börjar i god tid inför tentan, istället för att plugga dygnet runt de sista dagarna. Det kan också fungera bra att plugga, äta och träna tillsammans med kursare. Ska man välja ut vissa tentor att satsa extra på, är det klokt att välja de kurser med flest högskolepoäng. 

 

 

 

Rasmus Berg – Högskolan i Halmstad 

– Kolla igenom kurslitteraturen redan dag ett och se till att komma förberedd till föreläsningarna säger Rasmus Berg, som anser att man då lättare tar in det som sägs. Hans bästa tips är annars att plugga tillsammans med dina vänner och att inte glömma bort att ha kul.
– Jag och tre kompisar brukar spela två timmar dubbelmatcher i badminton dagen eller morgonen innan en tenta för att rensa huvudet, skratta mycket och kunna slappna av. 

 

 

 

Einar Ottensten Kalman – Handelshögskolan i Stockholm

– Gå på seminarier, men plugga hemma för maximalt fokus. Gör ett pluggschema, stäng av mobilen. Se till att allt är gjort tre dagar före tentan så du har tid för finslipning. Det är viktigt att sova ordentligt, regelbunden träning ger en stabil dygnsrytm. Gå upp två timmar före tentan så du inte kommer dit stressad och yrvaken. När har du pluggat tillräckligt? Har du gått igenom allt tillgängligt material så kan du inte göra mer.

 

 

 

Nora Lönberg – Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

– Sålla i informationen. En kursbok på 600 sidor innehåller mycket överflödig information, framförallt de engelska som tjänar pengar på antal ord. Lyssna på vad som tas upp på föreläsningarna, titta på gamla tentor och utgå från dessa. Att anteckna med olikfärgade pennor hjälper inlärningen och gör anteckningarna lite roligare. Jag pluggar 25 minuter och vilar fem och äter nyttiga snacks för att hålla fokus. När man kan svara på alla exempelfrågor utan att tjuvkika i boken har man pluggat tillräckligt.

 

 

 

Studenternas bästa tips

Börja i tid och planera pluggandet.

Ät, sov och träna regelbundet.

Sålla i informationen, fokusera på det viktiga. Gå på föreläsningar och titta i gamla tentor.

Stäng av mobilen när du pluggar.

Plugga hemma när du behöver lugn och ro. Annars plugga tillsammans med andra.

Tänk positivt, det är roligt att plugga.

 

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se