Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så klarar du jobbet efter semestern

Närmar sig semestern sitt slut. Kanske är du tillbaka på jobbet. Känns det stressigt, är du orolig eller trött. Eller känns det bra att vardagen börjar igen? Oavsett vilket kan en mjukstart på jobbet vara bra.

Man kan vara lite trögtänkt i början och då är det bra att man har tålamod, fasar in sig i arbetet om det är möjligt och är lite förlåtande mot sig själv.

– En sak man kan göra är att mjukstarta, om det går. Till exempel kan man börja arbeta på en onsdag och då blir det närmare till helgen igen, tipsar stress- och arbetsmiljöforskare Dan Hasson.

Att gå tidigare från jobbet några dagar kan också förlänga semesterkänslan.

Läs också: Jobbet följde med på semestern

Det finns också de som känner en lättnad över att komma tillbaka till vardagens rutiner. Men omställningar kan vara jobbiga och man behöver ställa om sig efter de gamla rutinerna, eller de nya.

– Rutiner gör att livet känns mer förutsägbart, vilket gör det lättare att anpassa sig och man tror sig veta vad man kan förvänta sig. På så vis kan ofta rutiner bidra till att stressen minskar. Det som är förutsägbart är ofta mindre stressande än det som inte är förutsägbart.

Är det vanligt att människor mår dåligt över att semestern tar slut? 

– Det finns mig veterligen ingen forskning om hur vanligt det är att människor mår dåligt över att semestern tar slut, men vissa mår sämre och andra mår bättre. Det beror på vilken slags semester man haft. För en del är det en lättnad, eller glädje, medan andra mår dåligt. Det kan finnas många skäl till att man mår dåligt. Alltifrån att man inte trivs på sin arbetsplats, till att man verkligen njöt av semestern och inte ville att den skulle ta slut, säger Dan Hasson.

Läs också: Ekonomer allt mer stressade på jobbet

Har du tips på hur man ska orka med den långa perioden fram till nästa ledigheten?

– Det finns bara lite forskning om semester och den generella slutsatsen från de studier som gjorts visar att semester, oavsett längd, enbart ger kortvarigt positiva effekter på hälsa och välbefinnande. Det betyder att de eventuellt välgörande effekterna verkar avta relativt snart. Därför är det viktigt att inte bara se möjligheter till återhämtning på semestern utan även väva in denna återhämtning i vardagen. Semestern kan vara en bra tid då man kan fundera på vad man kan göra för att få mer energi i vardagen.

Så landar du efter semestern

  1. Mjukstarta. Börja arbeta exempelvis en onsdag så blir det närmare till helgen. Om möjligt gå hem lite tidigare på eftermiddagarna.
  2. Försök att väva in semesterns återhämtning även i vardagen. Den välgörande effekten av sommarens välbefinnande avtar snabbt.
  3. Förläng semesterkänslan. Utnyttja de längre dagarna.
  4. Har du vänt på dygnet. Vänd det tillbaka. Rutiner kan bidra till att stress minskar.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se