Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig man i blå t-shirt försöker jobba hemma i sällskap med liten mörkhårig pojke som också sitter vid och arbetar

Så klarar du att jobba hemma

Att jobba hemma kan innebära allt från social isolering till för mycket familjeliv. Men det finns strategier hur du skapar ett hållbart arbetsliv hemmavid.

Möjligheten att jobba hemma kan tyckas perfekt – när man har möjlighet att välja den frivilligt och dessutom kan ta en fika eller lunch på stan. Men dagens läge ser ju helt annorlunda ut. I kölvattnet av Coronaviruset rekommenderar många arbetsgivare sina medarbetare att arbeta hemma och undvika sociala kontakter.

Det gäller för dig som behöver vobba

Kortklippt mörkhårig kvinna pratar om hemarbete
Siri Helle.

– Det kan vara en stor omställning att jobba på distans, särskilt om man aldrig gjort det tidigare. En stor  utmaning är att ju att hålla igång jobbrutinerna, med allt från att att komma upp på morgonen till att ta pauser, menar Siri Helle, psykolog som själv arbetar hemifrån.

Hon betonar vikten av att planera och skapa egna rutiner för hur arbetsdagen ska fungera. Men hur gör man? Här behöver var och en fundera på vad som fungerar i ens vardag. För vissa räcker det att tänka igenom arbetsdan kvällen innan, medan andra behöver upprätta scheman för de viktigaste arbetsuppgifterna. Ett annat tips är att boka in skypemöten tidigt på morgonen.

– Regelbundna avstämningar med närmaste chef är också ett bra verktyg. Det är extra viktigt att ha tydliga mål med uppföljning. Målen behöver vara rimliga och tidsbestämda, föreslår Siri Helle.

Så kan du som chef hantera Corona

Ytterligare ett sätt att skapa struktur är att göra iordning en särskild arbetsplats i hemmet, helst hyggligt ergonomiskt anpassad. Soffan är ingen bra rekommendation.

– Det handlar om att mentalt skilja på arbete och fritid. Förbered för arbetet precis som vanligt och sätt dig vid skrivbordet. Stäng av datorn vid arbetsdagens slut och byt gärna miljö.

Verktygen som underlättar distansarbete

Arbetsgivaren har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö i hemmet, även om arbetstagaren ska medverka till att skapa goda arbetsmiljöförhållanden. Arbetsmiljölagen slår fast att ”teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll ska utformas så att arbetstagaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall”.

Men den största utmaningen med distansarbete är nog ändå den sociala situationen. Många medarbetare jobbar hemma omgivna av andra familjemedlemmar, inte minst minderåriga barn.

Hur ska jag balansera hemarbete med familjeliv?

– Jag tycker att du ska göra ett schema och förklara för barnen vad som gäller. Hänvisa till schemat och var konsekvent. Varför inte ha avstämning vid middagsbordet där hela familjen går igenom vad som funkat och inte under dan? En annan idé är att även barnen gör sina scheman, involvera alla familjemedlemmar i att skapa struktur.

Siri Helle vill också påminna om vikten av belöningar, gärna gemensamma. En fika eller lekstund efter ett arbetspass gör att alla har något att se fram emot.

Det gäller även den som sitter ensam hemma och arbetar. En planerad promenad eller en ”skypelunch” med en kollega är två exempel.

– Sätt inte ditt liv på paus, digitalisera det istället. Ju längre tid vi behöver arbeta hemifrån, desto kreativare digitala lösningar kommer vi att skapa. Det kan vara en ljusning i denna för övrigt svåra situation, konstaterar Siri Helle.

Akavia om Corona


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Siri Helle, 28

Bor: I Stockholm.
Familj: Ja.
Bakgrund: Psykolog, föreläsare och författare till bl a boken Smartare än din telefon (N&K) arbetar på We Mind Psykiatri som tagit fram kunskapsöversikten Mår unga sämre i en digital värld?
Fackförbund: ”Facken är viktigare än någonsin nu när många branscher är väldigt utsatta på grund av Coronakrisen, vilket drabbar många arbetstagare”.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se