Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så kan jurister skapa balans i livet: ”Börja i små steg”

Hur kan man uppnå bättre livsbalans som hårt arbetande jurist? Akavia Aspekt ställde frågan till Sara Törnblom som brinner för att hjälpa jurister att utvecklas och må bra – både på och utanför jobbet.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

Sara Törnblom är idag utbildad inom kognitiv beteendeterapi tillika internationellt certifierad coach inom ICC, International Coaching Community. 2018 startade hon företaget Tydlighetsfabriken där hon bland annat coachar andra jurister i personlig utveckling, självledarskap, effektiva arbetsmetoder och stresshantering. En tongivande anledning till att hon skiftade karriärspår var att hon själv brottades med jobbrelaterad ångest och stress.


Annons från Akavia

Missa inte! Sara Törnblom håller den 25 november i ett webbinarium om balans i livet för jurister.

 

Coronaskulden sätter press på rättsväsendet

porträtt medelålders kvinna ler axellångt hår knytblus Sara Törnblom– Jag hade mycket prestationsångest, det började när jag pluggade och fortsatte sedan in i yrkeslivet. Till slut insåg jag att jag hade hamnat i en ond spiral där jag presterade och mådde allt sämre. Då blev jag intresserad av olika tekniker och metoder för att vända situationen. Efter det förstod jag att jag istället ville jobba med att hjälpa andra jurister att utvecklas och må bra professionellt och privat, säger hon.

Och hon har onekligen händerna fulla. Jurister är ofta ambitiösa och i branschen förväntas man jobba hårt.

– Som jurist är det ganska lätt att få tunnelseende. Det är själva juridiken som gäller och det mesta skalas bort i livet i övrigt. Många seniora jurister som jag coachar har jobbat ett bra tag, men slutligen kommit fram till att deras situation inte är hållbar. Man mår dåligt, hinner inte med familjen och hoppar över sociala aktiviteter på grund av jobb. Det är mycket stress, ångest och missnöjdhet. Och ofta dåliga samveten för någonting – om inte för familjen så för jobbet, säger Sara Törnblom och fortsätter:

– I ett sådant läge tappat många glädjen på jobbet. Det beror inte på att juristyrket är tråkigt, för det är det inte. Det beror på att man har fått tunnelseende och inte har någon balans eller kontroll i tillvaron.

Ny rapport: Yngre jurister eftersträvar balans i livet

En del läsare känner säkert igen sig. Man upprättar ett storslaget nyårslöfte om att sluta äta socker eller träna si och så många gånger i veckan – för att sedan avvika från löftet någon eller några veckor in på det nya året. Exemplet kan illustrera Sara Törnbloms nästa poäng: vikten av att skapa förändring stegvis i det lilla.

Kritik mot nya antagningsregler för notarier

– Det bästa sättet för att skapa förändring är att börja i små steg – och inte tänka eller göra för stort direkt. Låt oss säga att man tycker att jobbet tar för mycket tid av ens liv – både fysiskt och mentalt – och vill ändra detta. Vad behöver jag då göra för förändringar, rent

Brottmålsadvokaten: ”Min empatiska förståelse för brottsoffer har ökat”

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se