Så kan du som chef välja att hantera Coronakrisen
Charlie Stjernberg är en av landets mest erfarna krisexperter, knuten till Prime, som hjälpt verksamheter att hantera många små och stora kriser. Men han anser att Coronaviruset innebär ett viktigt trendbrott.

— Förändringen är att människor inte länge litar på traditionella experter och myndigheter. Istället föredrar många självutnämnda expertråd som omfamnar oron, som till exempel ”jag vill inte att mitt barn ska bli smittat, därför bör alla skolor stängas”, kommenterar Charlie Stjernberg.
Det gäller för dig som behöver vobba
Krisexperten ger ändå godkänt betyg till hur myndigheterna hanterat Coronakrisen hitintills, inte minst fokus på att inte bidra till ökad panik.
— Men det är en mycket speciell situation och allt har inte fungerat bra. Vi ska komma ihåg att krisen tog fart under sportlovet vilket innebar att chefer och medarbetare var borta vilket gjorde det svårare att fatta beslut och inse omfattningen av krisen.
För ledare innebär det nu att den växande oron måste balanseras med experternas råd, som dessutom ifrågasätts. Charlie Stjernberg menar att utgångspunkten bör vara att lyssna och känna in vad som rör sig i den egna verksamheten.
— Det handlar om empati. Om du har en öppet orolig medarbetare så kan du räkna med att det finns minst tio till som av olika skäl inte visat sin oro. Ta därför oron på allvar och visa empati. På vår arbetsplats har vi till exempel funderat på att genomföra en uppsatstävling för att alla ska få skriva av sig om Coronakrisen.
Kommunalanställda kan bli avstängda
Har krisen nått sin kulmen? Den frågan kan Charlie Stjernberg inte besvara mer än någon annan expert. Men han tror att en mättnad kommer – så småningom, vi orkar helt enkelt inte vara oroliga hur länge som helst. Han ser dessutom möjligheter även med Coronakrisen.
— Rätt hanterad så kan krisen tjäna till att bygga intern teamkänsla och solidaritet. Ledare som vågar agera snabbt och tydligt skapar stolthet bland sina medarbetare, ’på vår arbetsplats så får vi jobba hemifrån…’. Cheferna behöver också fundera på hur de kan använda den där paradoxala känslan av värme som kan uppstå i en kris. Varför inte prata om solidaritet och hur den kan uttryckas i och utanför verksamheten?
Annons:
Krisexpertens bästa ledarråd
- Visa empati. Ta dina medarbetares oro på allvar. För varje öppet orolig medarbetare räkna med att ytterligare minst tio medarbetare upplever oro.
- Överinformera och uppdatera hela tiden.
- Gör det enkelt att bidra positivt genom att till exempel välja att stanna hemma även vid lindriga förkylningssymptom.
- Bidra inte till ryktesspridning. Om du hör konstiga uppgifter så reagera, ta ansvar och försök ställa tillrätta.
- Våga prata om solidaritet. Ta upp diskussionen om till exempel att ta ansvar och handla lagom mycket så att det räcker till alla istället för att hamstra.