Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Tecknad blå portfölj som illustrerar att man kan investera i investmentbolag

Så kan du investera i investmentbolag

Att investera i investmentbolag växer i popularitet, särskilt bland privatpersoner. Aktieanalytikern Marcus Fridell vet vad ska du tänka på om du vill investera eget kapital.

Marcus Fridell blev redan i tonåren intresserad av sparande och placeringar som kan få pengar att växa. Därför valde han att plugga till civilekonom med inriktning mot finansiell ekonomi vid Linnéuniversitet i Växjö. Efter examen 2012 började han som trainee på Nordea och jobbade senare som aktiemäklare och analytiker på analysavdelningen i Stockholm. Där hade han bland annat till uppgift att sätta samman förslag på aktieportföljer till bankens privatkunder. Sedan något år tillbaka försörjer han sig på egen aktiehandel samt föreläser och skriver om sparande. 

Läs mer: Om investering i we-economy

Nu är Marcus Fridell aktuell med boken Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag som, vilket titeln antyder, argumenterar för att investera i investmentbolag kan vara en ”gyllene medelväg” till ett långsiktigt lukrativt aktiesparande. Investmentbolagen har den senaste 20-årsperioden presterat bättre än börsens genomsnitt och den genomsnittliga aktiefonden, konstaterar han i boken. I den förklarar han dels vad ett investmentbolag är för någonting och dels vad man bör tänka på när man investerar i dem. 

Mörkblond yngre medelålders man pratar om att placera pengar
Marcus Fridell

– De flesta har inte tid, kunskap eller intresse att sätta ihop en egen portfölj av enskilda aktier. Och risken är att man gör fel. Ett annat alternativ är att fråga banken om att placera i fonder, men då är risken att man får förslag på fonder med höga avgifter. Därför ser jag investmentbolagen som en smart väg att gå för gemene man. De har en imponerande historik vad gäller avkastning, stor riskspridning och dessutom lägre förvaltningskostnader än fondbolagens avgifter, säger Marcus Fridell.

Ett investmentbolag äger aktieposter i såväl noterade som onoterade bolag. Berkshire Hathaway – där den amerikanske investerargurun Warren Buffet är styrelseordförande, vd och storägare – är kanske det mest välkända internationella exemplet. Även i Sverige finns en uppsjö stora investmentbolag med Kinnevik, Industrivärden, Lundbergföretagen samt Wallenbergkontrollerade Investor i framkant. En av de främsta fördelarna med att placera pengar i dessa bolag, berättar Marcus Fridell, är att man då tar rygg på landets investerarelit. 

– Man får samma portfölj och investerar i samma aktier som familjen Wallenberg eller Fredrik Lundberg. De har det bästa kontaktnätet man kan ha och en helt annan insyn i näringslivet än man själv. De vill heller inte göra något med sina pengar som är dåligt. 

Vilka fallgropar bör man då undvika med koppling till investmentbolagen? Marcus Fridell säger att det är viktigt att sprida riskerna och placera i flera investmentbolag, snarare än att handla aktier i en enskild aktör som kanske blir olycksfågeln som börjar gå knackigt. 

Läs även: Årsrapporter viktigare än tidningsartiklar

– Det blir en bättre riskspridning genom att placera i fyra-fem investmentbolag som kanske har 10–20 underliggande aktier vardera som man indirekt blir ägare till, istället för att bara placera i ett investmentbolag som kanske fattar ett dåligt investeringsbeslut. Skräckexemplet de senaste åren är Ratos som har haft det tufft.

I boken skriver Marcus Fridell att antalet aktieägare i börsens olika investmentbolag har fördubblats mellan 2004 och 2017, en trend han tror kommer att fortsätta. 

– De stora analyshusen har varit måttligt intresserade av investmentbolagen, vilket kan bero på att dessa inte bjuder på stora och snabba kursupp- och nedgångar. Allt fler privatsparare upptäcker fördelarna med investmentbolag istället för fondsparande där förvaltningsavgiften till banken är mycket högre.

Läs också: Glöm inte pensionssparandet

MARCUS FRIDELL, 30

Bor: Stockholm.
Utbildning: Civilekonom med inriktning finansiell ekonomi vid Linnéuniversitet.
Bakgrund: Aktiemäklare och analytiker på Nordea.
Sysslar med: Egen aktiehandel, skriver om aktier i olika tidningar samt föreläser om ämnet.
Aktuell med: Boken Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag.

TRE TIPS TILL DIG SOM ÄR NYFIKEN

  • Läs på om investmentbolagen. Kolla deras innehav och utveckling.
  • Sprid riskerna genom att placera i fem investmentbolag med olika inriktningar.
  • Köp aktier regelbundet i dina valda investmentbolag med ett långsiktigt perspektiv. 

Bli medlem

Vill du lära dig mer om sparande i olika former? Du som medlem har tillgång vårt seminariematerial om bland annat pensionssparande. 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se