Så här öppnar du vägen till ditt första jobb
Som student kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig för att söka jobb. Inför sommaren 2017 uppgav statliga Platsbanken att man registrerat 109 000 annonser för sommarjobb. Det ger en fingervisning om att det finns sommarjobb, och sommarjobb leder ofta till extrajobb under terminerna. Men om du inte har haft ett sommarjobb. I vilken ände ska du då börja?
Läs också: Tio verktyg för smarta studenter
Malin Eriksson, studentmarknadsförare på Civilekonomerna, träffar både studenter och rekryterare på mässor och lärosäten. Hon tipsar om andra vägar att gå än just extrajobben.
– Många studenter förstår inte vilken chans studentmässor är för att träffa arbetsgivare. Där kan man prata med företagen, få insikt i hur det är att jobba där och dessutom skapa kontaktnät. Går du på många mässor och syns på företagsevent så lär du känna företagens rekryterare, och då har du en större chans när det väl är dags att söka jobb. När väl jobbchansen dyker upp känner de redan dig. Många studenter tror att rekryteraren inte minns dem, men det gör de.
Läs också: Deras råd – engagera er!
Är du engagerad har du lite av en genväg till arbetslivet. Passa på att besöka de företagskvällar som studentföreningen anordnar. Även konferenserna som arrangeras av Sero varje år är bra mötesplatser för att träffa arbetsgivare och bygga kontaktnät.
– Företag tycker om engagerade medarbetare och engagerade studenter. Uppdatera ditt nätverk, bjud på lunch för att få veta mer om företaget och skicka spontanansökningar. Många jobb kommer inte ut på marknaden då rekryteraren redan har adepter i sitt nätverk.
Läs också: Civilekonomernas tips på hur du skriver ett bra cv
Enligt Civilekonomernas rapport Tre år efter examen har hälften av ekonomstudenterna ett jobb innan avslutad utbildning, och nio av tio studenter har jobb inom sex månader efter examen. Konkurrensen är olika beroende på vilket område man söker jobb inom, det finns fler jobb inom revision och redovisning än inom marknadsföring.
– Studenterna kan ha lite mer is i magen när de söker jobb. Sök jobb inom din nisch och passa på att träna på intervjufrågor med en kompis så du inte är så nervös vid en riktig intervjusituation. Visa också ditt cv för en vän som kanske ser andra saker du är bra på, säger Malin Eriksson.
5 supertips för att få rätt arbetsgivare på kroken:
1) Gör examensjobbet om företaget.
2) Ta kontakt med rekryterarna på mässdagar, fråga om företaget och lägg till rekryteraren i ditt Linkedinnätverk. Kom ihåg att företagen är där för att leta nya talanger till deras företag. Du kan också boka kontaktsamtal på mässorna. Då får man tillfälle att träffa en företagsrepresentant själv under cirka 20 minuter och ges verkligen chans att visa vem man är och ställa frågor.
3) Lägg till viktiga länkar i din Linkedinprofil, som exempelvis examensarbetet, en blogg du har eller en hemsida du gjort.
4) Bjud rekryteraren på lunch för att prata om hur det är att jobba på företaget.
5) Träna på jobbintervjun i förväg så att du inte nervöst pratar bort dina chanser.