Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Tecknad ung kvinna framför datorskärmen har hamnat i en svacka på jobbet

Så hanterar du en svacka på jobbet

Alla kan av privata skäl, till exempel en svårt sjuk anhörig eller en skilsmässa, hamna i en svacka på jobbet. Stäng inte inne känslorna och kämpa på. Då kan läget förvärras. Boka ett samtal med chefen för att hitta en lösning.

Det finns inga skäl att ”lägga locket på” när du råkar ut för en privat kris. Det är heller inte skamligt eller konstigt att det påverkar ditt jobb. Det är svårt att isolera saker från varandra. Att du behöver stöd i ett sådan situation är lika naturligt som att du måste få hjälp om du brutit benet, säger Per-Olof ”P-O” Eriksson, psykolog som arbetar med karriärcoachning. 

Hon har karriärväxlat med toppar och dalar

Hur människor reagerar i ett stressläge är individuellt poängterar han. En del klarar det bra, men är du inte van att känna dig svag kan hela din självbild rubbas. 

Gråhårig slätrakad senior pratar om att ha en svacka på jobbet
Per-Olof Eriksson.

– Att jobba, behöva tänka på annat och umgås med kollegor kan vara lite som en fristad när det är kaos i privatlivet, säger P-O Eriksson. Men sliter du för att klara arbetsuppgifterna, kanske sitter över på kvällar till exempel riskerar du att bli utmattad. Varken du eller arbetsgivaren tjänar på det. 

Testa din självmedkänsla

Kommunikationskonsult Eva Grundelius har skapat metoden ”Hållbar kommunikation” och skrivit boken ”Helt överens” som kan ge vägledning. Hon säger att när något omskakande sker i privatlivet kan du behöva tid för reflektion innan du agerar. Det är viktigt att känna efter hur du egentligen mår. Ingen klarar att vara högt uppe i varv och syssla med kvalificerade arbetsuppgifter – då du ständigt måste vara på alerten – hur länge som helst. Det behövs utrymme för återhämtning. 

– Enligt arbetsmiljölagstiftningen har du rätt att få hjälp att hitta en balans mellan krav och resurser i arbetet, säger hon. Tänk på att chefen behöver veta hur du mår, och klargör hur du vill jobba. Boka ett möte med chefen så det finns tid för ett ordentligt samtal. Var lugn och krångla inte till saker. Berätta öppet vad som hänt och hur det påverkar din arbetsprestation. Det är en styrka i att vara uppriktig. 

Gråhårig senior kvinna i page och glasögon pratar om att hamna i en svacka på jobbet
Eva Grundelius.

– Visa förtroende för chefen, fokusera samtalet på praktisk problemlösning och hur du ska avlastas i jobbet, fortsätter Eva Grundelius. Se till att ni gör upp en plan för några veckor framåt, och regelbundet stämmer av så din arbetsbelastning är rimlig. 

Så kan du bli vän med stressen

P-O Eriksson säger att är det ett bra klimat på arbetsplatsen ska det gå att hitta en lösning både du och chefen är nöjda med. Vill du inte berätta för dina arbetskamrater om din situation kan chefen med ditt medgivande förmedla ert beslut. En kort förklaring räcker som ”Johan har det väldigt kämpigt privat just nu därför har vi kommit överens om att lätta på hans arbetsbörda”. 

– När stressen över det privata förhoppningsvis minskat be att få återgå till att jobba som tidigare, säger han. Jag har själv erfarenhet av att ha hanterat en personlig svacka på liknande sätt. När jag småningom har kunnat släppa oron har jag kunnat gå tillbaka och fokusera fullt ut på arbetet igen. 

Tror du inte att chefen kommer att ha förståelse för ditt problem kan du be en facklig representant vara med på mötet tipsar Eva Grundelius. 

Berättar du inte om svackan du hamnat i lär chefen antagligen ändå märka att något har skakat om dig säger P-O Eriksson. Eftersom din arbetsprestation inte är på topp kan du bli inkallad till chefen som frågar varför du har börjat slarva eller inte hinner med ditt jobb. 

Arbetskamraterna förstår nog snabbt att något fått dig ur balans. Men om du ska berätta för dem är ett fritt val. 

Feedback framgångsfaktor på bra arbetsplats

– Har du bra arbetskamrater kan de vara ett stöd, säger Eva Grundelius. Du behöver inte prata med alla på en gång, börja med en eller ett par förtrogna. 

Som kollega gäller det framför allt att finnas tillhands för en arbetskamrat i kris. Du ska absolut inte leka psykoterapeut eller vara för påflugen, säger P-O Eriksson. 

– Blir du berörd av det din arbetskamrat berättar är det lätt att börja ”babbla på” om vad du själv tycker, säger Eva Grundelius. Innan du gör det kan det vara bra att fråga om kollegan vill ha synpunkter. 

P-O Eriksson säger att du inte bör bekymra dig för att en svacka på jobbet av privata skäl ska inverka på dina karriärmöjligheter. Men känner du inte att chefen stöttar dig, kanske du när du mår bättre ska fundera på om det verkligen är en arbetsplats du vill vara på. 

Ledarskapet avgör arbetsmiljön


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Råd att tänka på när det tar emot

  • Situationen är inte skamlig eller konstig. 
  • Det är ditt val och ansvar hur du agerar.
  • Klargör för chefen att du vill jobba, men att arbetsbördan just nu är för tung.
  • Be att få återgå till ordinarie jobb när saker ordnat upp sig.
  • Ta stöd där du behöver och se facket som en resurs.
Mer från:

Mer på civilekonomen.se