Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så hanterar du en destruktiv ledare

Har du en chef som orsakar att du mår dåligt? Forskaren Maria Fors Brandebo har flera konkreta tips på hur du kan hantera situationen.

För det första gäller det att aldrig acceptera att du har en arbetsmiljö eller arbetssituation som gör att du mår dåligt. Det finns det tydligt lagstöd för, konstaterar Maria Fors Brandebo.

Läs mer: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

– Det viktigaste är att försöka ge direkt feedback. Ett första steg till att ändra ett beteende kan vara att chefen blir uppmärksammad på att beteendet inte fungerar eller uppskattas, säger hon.

Läs om stressignalerna du ska se upp med

Men med en destruktiv ledare som du inte känner tillit till kan det förstås bli svårt, och för att ta ärendet vidare inom facket eller hos HR gäller det att kunna ge konkreta exempel på hur problemet yttrar sig: På vilket sätt är chefen till exempel aggressiv eller otydlig? När har det inträffat? Vad fick det för konsekvenser för dig? Etc.

– Även i en eventuell direkt konfrontation med chefen är det viktigt att vara konkret på det här sättet, säger Maria Fors Brandebo.

Källa: Boken ”Destruktivt ledarskap”.

Läs även: Dålig arbetsmiljö är en dyrbar affär

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se