Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så går du vidare från assistentjobbet

Aj, sitter du fast i assistentfällan utan att kunna ta dig loss? Vad kan en ekonomiassistent göra egentligen när roboten tar över? En hel del, visar det sig. Ekonomiassisterna verkar gå en förändringens framtid till mötes.

Jobb hotas inte enbart av outsourcing, utan också av robotisering. Enligt rapporten Vartannat jobb automatiseras inom 20 år från Reforminstitutet är det 97 procents sannolikhet att bokförings- och redovisningsassistenters arbetsuppgifter tas över av datorer de närmaste två årtiondena.

Läs också: Mödrar diskrimineras inte när de söker jobb

– Många standardiserade moment av ekonomiadministration kommer att automatiseras, då företagen kan kostnadsbespara på det sättet. Det innebär att ekonomiassistentrollen kommer att förändras, men inte nödvändigtvis försvinna, säger Camilla Wallin, affärsområdeschef på bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work.

Vad kan man då göra som ekonomiassistent för att ta sig vidare i karriären, alternativt behålla jobbet när robotiseringen har slagit igenom? Camilla Wallin rekommenderar att man skaffar sig kunskap om digitalisering/robotisering med koppling till ekonomiadministration.

Läs också: Förändringstakten ökar med artificiell intelligens

– Man kan börja med att engagera sig på arbetsplatsen genom att exempelvis vara delaktig i olika typer av digitaliseringsprojekt eller processeffektiviseringar. Det räcker inte med att företaget använder systemutvecklare under projekten, utan det måste också finnas ekonomer som kan redovisning/bokföring och som kan kravställa mot it, berättar hon. Där kommer ekonomiassistenterna att fylla en funktion. Camilla Wallin menar att ekonomiassistent-jobbet är i förändring men framöver kommer att bli ”roligare och mer proaktivt”.

– Den artificiella intelligensen är inte perfekt. Det kommer att behövas ekonomiassistenter med förmåga att analysera och effektivisera jobbet som roboten gör. Förståelse för hela flödet av redovisning kommer att krävas samt förståelse för nya regelverk och hur dessa bör appliceras och implementeras. Därför är det en god idé att säkerställa att man utvecklas inom större delar av ekonomiadministrationen/redovisning samt engagerar sig i utvecklingen på arbetsplatsen, säger hon och tillägger:

– Personliga egenskaper som vi ser att kunder efterfrågar i denna roll är affärsförståelse, analytisk- och kommunikativ förmåga samt förändringsbenägenhet. 

Läs också: Kvinnor riskerar att fastna i robotfällan

Så går du vidare

Bli inte för oumbärlig. Assistentfällan där du gjort dig oumbärlig är ett garanterat stopp för att du inte ska få möjlighet att utvecklas vidare.

Kvinnor som kan både ekonomi och it är eftertraktade inom techbranschen.

Engagera dig på något sätt i projekt på arbetsplatsen som rör effektivisering och automatisering.

Utveckla din analytiska förmåga.

Se fördelarna med förändring och hur du kan bidra i rollen framöver givet de nya förutsättningarna.

Camilla Wallin, 33

Bor: Tyresö.

Yrke: Business area manager finance.

Utbildning: Jönköping university och Singapore management university- och magisterexamen från Handelshögskolan i Göteborg.

Bakgrund: Civilekonom, startade som redovisningsekonom. Har de senaste åtta åren arbetat med försäljning och säljledning i olika typer av roller såsom KAM, Head of sales business support på Academic work. Nischad mot affärsområdet finance de senaste fyra åren.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se