Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så fungerar ett chefsförordnande

Jag är i dag chef inom privat sektor men funderar på att söka en chefstjänst på en statlig myndighet. Vad jag har förstått tillämpar man tidsbegränsade chefsförordnanden på myndigheten. Hur fungerar det och vad ska jag tänka på om jag skulle bli aktuell för tjänsten?

Den här artikeln är tidigare publicerad i Akavia Aspekt. Du kan läsa hela den här texten i Akavia Aspekt som nu ersätter Civilekonomen och Karriär. 

Om du tidigare inte har arbetat som chef inom offentlig sektor, förstår jag att du ställer dig frågande till tidsbegränsade chefsförordnanden, som förekommer både inom kommunal/regional och statlig sektor. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd, las, är en tillsvidareanställning. Las medger även tidsbegränsning av anställning under högst två år. Inom ramen för en tillsvidareanställning kan ett chefsförordnande tidsbegränsas på olika sätt. En sådan tidsbegränsning är tillåten även om den är längre än två år.

Medvetet ledarskap

Anna Westling, Akavia.

Akavia anser att tidsbegränsade chefsförordnanden ger osäkra anställningsförhållanden och att det är svårt att se på vilket sätt tidsbegränsningar av anställningar eller uppdrag bidrar till att chefen blir en bra verksamhetsledare och verksamhetsutvecklare.

Arbetsgivaren brukar dock motivera sitt beslut att erbjuda tidsbegränsade chefsförordnanden med att det ökar flexibiliteten i organisationen, vad gäller att gå mellan chefsuppdrag och att vara medarbetare utan chefsuppdrag. 

 

Ledarskap avgör när it-specialister söker nytt jobb

Om du vill diskutera vad denna typ av chefsförordnande innebär för dig, är du välkommen att kontakta Akavias rådgivning. 

 

Den här artikeln är tidigare publicerad i Akavia Aspekt. Du kan läsa hela den här texten i Akavia Aspekt som nu ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se