Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Rödhårig ung kvinna expert på studentekonomi
Elin Agorelius.

Så får du koll på din studentekonomi

Fixa din studentekonomi – och sov bättre. Det handlar om planering, uppföljning och val, enligt Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi. Hon föreläser om ekonomi med målet att ”alla unga ska ha koll på sina liv”.

Fler unga än tidigare hamnar hos kronofogden med skulder. Boven i dramat är ofta konsumtions- och spellån. Lån som går snabbt att skaffa sig och ännu snabbare att göra av med –  medan skulderna inte försvinner lika fort. Den här utvecklingen vill Elin Agorelius vända på. Hon möter många unga som saknar både kunskap och intresse för privatekonomi.

Läs mer: Pensionsfällorna du bör passa dig för

”49 procent av gymnasieleverna talar inte om ekonomi hemma. Men nyckeln till en bra privatekonomi är planering. Gör en budget och följ upp regelbundet. Ju bättre koll, desto större frihet.”

Elin Agorelius vet av egen erfarenhet. Intresset för privatekonomi har alltid funnits där och under teaterstudierna växte hennes intresse för aktiehandel. Affärerna gick bra, ”jag upptäckte att finans är roligare än teater”. 

Ska man ta studielån eller inte?

– Jag ger ingen rekommendation för eller emot. Men jag ångrar att jag inte tog studielån de första åren, då hade jag kunnat koncentrera mig mer på studierna och räntan är ju fortfarande extremt låg. Om man inte kan bo hemma så tycket jag att det kan vara okej att låna till sina levnadskostnader. Komplettera gärna med ett extrajobb som ger pengar, arbetslivserfarenhet, kontakter och något att sätta på ditt cv.

Läs också: Lyft ditt cv med extrajobben

Elin Agorelius valde att studera på annan ort, ”det var stimulerande att lära känna nya människor och miljöer”. Men hennes råd är att minimera bostadskostnaden. Boende i studentkorridor eller dela på en lägenhet med några kompisar är två alternativ. 

Förutom boendet är maten en stor utgiftspost i studentekonomin. Enligt en schablonberäkning behöver en ensamstående ett matkonto på cirka 2 500 kronor per månad.

– Varför inte dela på matlagningen med en studiekamrat, det blir både billigare och trevligare. Satsa på att hitta extrapriser och laga rejält på en gång. Sen kan du fundera på om du verkligen behöver handla den där dyra kaffe latten varje dag och godis för att orka med eftermiddagen. Ta med en enkel macka eller en frukt istället. 

Transporter kan också tära på ett stort hål i en studentplånbok, särskilt i storstäderna. 

–Men skippa det dyra gymkortet och cykla eller promenera istället. Mycket träning kan du dessutom göra gratis. Det finns många utomhusgym och med hjälp av Youtube kan du träna hemma.

Råden låter rätt strikta? 

– Det handlar om att välja. Njut ibland. Min guilty pleasure är choklad. Men njutning kan vara att unna sig att hälsa på sin familj eller gå ut någon gång och äta en god middag med sina vänner. Vad är viktigt för dig? 

Läs om: Investera i investmentbolag

Lite guldkant på studentlivet är viktigt för att orka. Genom att dessutom skippa de där onödiga småutgifterna får man möjligheter att unna sig. Elin Agorelius vill även slå ett slag för buffertsparande, 10 procent är en klassisk sparregel men det kan vara tufft som student, så ett råd är att avvara några hundra kronor varje månad som dras via autogiro. 

– När du sparat ihop en buffert som täcker dina utgifter för två månader då börjar det roliga – målsparandet! Det kan vara till en resa eller så satsar du mer långsiktigt på sparande i aktier och fonder. Se sparandet som uppskjuten konsumtion som på längre sikt kan ge dig större valmöjligheter, ungefär som Pippi Långstrump hade sin påse med guldpengar! 

Läs också: Därför fattar vi dåliga beslut 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

ELIN AGORELIUS, 23

Bor: I Stockholm.
Familj: Föräldrar och två syskon.
Bakgrund: Utbildad sångerska och skådespelare med ett stort intresse för ekonomi. Började blogga om sina investeringar under namne sparkjolen. Arbetar idag som verksamhetschef på Ung Privatekonomi och föreläser för gymnasiestudenter om privatekonomi.
intressen: Aktier och litteratur, allt från Nils Ferlins och Gustav Frödings poesi till Game of Thrones,  ”jag tycker om ord”.

 

KOM IGÅNG MED AKTIEPORTFÖLJEN

1. Skaffa en avgiftsfri aktiedepå.
2. Spara med autogiro så förenklar du insättningen.
3. Prioritera. Skippa onödiga småutgifter, det ger pengar till att bygga en aktieportfölj, som på sikt kan ge stora
valmöjligheter.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se