Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så blir du styrelseledamot: ”Våga sticka ut hakan”

Hur tar man sig egentligen till styrelserummet? Akavia Aspekt har ställt frågan till två experter.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

Vägarna in till styrelserummens hetluft skiljer sig åt mellan de privata och publika bolagen. Detta berättar Ulrika Spåls, nybliven vd på Styrelseakademien Sverige, för Akavia Aspekt. De listade företagen har etablerade valberedningar vars uppgift är att löpande utvärdera styrelsens sammansättning och kvalitet, inte minst vad beträffar kompetens, och föreslå nya ledamöter som kan bidra med unik kunskap och erfarenhet. För att bli aktuell för ett sådant uppdrag måste man vanligen ha uppnått en hyggligt ledande operativ befattning i någon annan verksamhet, det vill säga gjort sig ett namn och åstadkommit någonting. På den privata bolagssidan är läget annorlunda; hos många små och medelstora företag är ägaren och vd:n en och samma person, och styrelsen består av ledamöter från dennes närmaste krets, såsom familj och släkt. De styrelserna är sällan särskilt aktiva.

Akavias styrelseordförande: ”Vi ska bli störst”

– Vi på Styrelseakademien försöker hela tiden påtala för små och medelstora bolag betydelsen av att ha en aktiv, kompetent och professionell styrelse med åtminstone en extern ledamot. Det är centralt för att kunna driva bolaget framåt och ger ofta fantastiska resultat, säger Ulrika Spåls och fortsätter:

– De småbolagsägare som har gått ut i sitt nätverk för att hitta externa ledamöter har traditionellt sett letat i det skrå som bolaget verkar inom. Nu måste man börja tänka bredare. Även om man till exempel har en redovisningsfirma är det viktigt att styrelsen har kunskap om frågor som digitalisering och ledarskap.

Akavias statliga styrelsesektion: ”Vill ha ett hållbart arbetsliv”

 

Bygg ditt cv med styrelseuppdrag

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se