Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhyad kvinna med bok och hörlurar framför en dator ägnar sig åt distansstudier

Rutiner behövs för distansstudier

Med hänsyn till Coronaviruset har lärosätena gått över till distansundervisning och nätbaserad examination. Men hur fungerar det att plugga på distans? Psykologen Siri Helle har förslagen som kan underlätta dina distansstudier.

Distansundervisning och nätbaserad examination är nu vardag för de flesta studenterna vid universitet och högskolor. För en del studenter är det inga problem att studera på distans, för andra innebär det en ny vardag.

Mörkhårig kortklippt kvinna i svart kavaj pratar om distansstudier
Siri Helle.

– Det kan vara en stor omställning att studera på distans, särskilt om man aldrig gjort det tidigare. Den största utmaningen är att ju att hålla igång rutinerna, med allt från att komma upp på morgonen till att ta ordentliga pauser under dan, menar psykologen Siri Helle.

Konsten att ta en paus

Hon betonar vikten av att planera och skapa egna rutiner för hur arbetsdagen ska fungera. Men hur gör man? Här behöver var och en fundera på vad som fungerar i ens vardag. För vissa räcker det att tänka igenom arbetsdan kvällen innan, medan andra behöver upprätta scheman för de viktigaste arbetsuppgifterna. Ett annat tips är att boka in digitala möten tidigt på morgonen.

– Risken är stor är att man skjuter upp uppgifter när man sitter hemma, därför kan det vara bra att bryta upp stora uppgifter i flera små. Det är extra viktigt med tydliga mål vid eget arbete,föreslår Siri Helle.

Ett annat sätt att skapa struktur är att göra iordning en särskild arbetsplats i hemmet, om du inte redan har en sådan. Soffan eller sängen är inga bra alternativ.

– Många studenter har ju en begränsad boyta, men det är ändå bra att försöka skilja på studier och fritid. Klä på dig som om du skulle gå till skolan och sätt dig vid din arbetsplats. Stäng av datorn vid arbetsdagens slut och byt gärna miljö.

Siri Helle påminner också om vikten av att lägga in belöningar i schemat, de gör att du har något att se fram emot. Ett träningspass på utegymmet eller en ”skypelunch” med en kompis är två exempel.

Utveckla självmedkänsla

– Sätt inte ditt liv på paus, digitalisera istället. Ju längre tid vi behöver arbeta hemifrån, desto kreativare digitala lösningar kommer vi att skapa. Det kan vara en ljusning i denna för övrigt svåra situation, konstaterar Siri Helle.

I Lund deltar studentkårerna i utvecklingen av universitetets utbildningar via paraplyorganisationen LUS. Den omfattande distansundervisningen är en större utmaning att bevaka och kräver delvis nya tankesätt.

Mörkhårig kvinna med axellångt hår och glasögon i vinröd klänning pratar om distansstudier
Matilda Byström.

– Ja,  studentkårernas främsta roll är att se till att utbildningarna håller god kvalitet och är tillgängliga för alla studenter och doktorander. Vi jobbar även för att så många studieplatser, med smittriskminimering, som är nödvändiga ska finnas tillgängliga för de som inte har någon möjlighet att studera hemma, berättar Matilda Byström, vice ordförande för LUS.

Organisationen har också inlett en dialog med lärosätena om studenternas hemarbetsmiljö.

– Ansvarsfrågan är komplex och inte lika självklar när det gäller studenter som arbetstagare, där arbetsgivaren har ett tydligt ansvar. Men  diskussionen behöver föras.

Din arbetsmiljö i hemmet är arbetsgivarens ansvar


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du missnöjd med hur universitetet eller högskolan löst undervisningen och examinationen?

Då har du möjlighet att göra en tillsynsanmälan till Universitetskanslersämbetet, UKÄ men innan du gör en anmälan är det viktigt att du har haft en dialog med ditt lärosäte.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se