Rusning till a-kassan – villkoren förbättras tillfälligt
Uppdaterad text: A-kassekraven sänks tillfälligt både för hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa. Taket och grundbeloppet föreslås höjas tillfälligt. De sex karensdagarna slopas tillfälligt redan från idag. Det är några av de förslag regeringen inom kort kommer överlämna till riksdagen.
Enligt förslaget uppnås medlemsvillkoret på tre månader i stället för tolv, med mars som första månad om man går med innan mars månads utgång. Taket föreslås höjas till 1200 kronor per dag från 910 kronor de första 100 dagarna fram till årsskiftet och grundbeloppet till 510 kronor per dag från 365 kronor från den 13 april och fram till årsskiftet.
Stödet till start av näringsverksamhet förlängs till 12 månader från sex månader.
Förslagen, som presenterades av regeringen, centerpartiet och liberalerna, bygger på en överenskommelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet.
I en intervju på Sveriges Radios P1 uppmanade finansminister Magdalena Andersson arbetstagare att gå med i a-kassan senast den 31 mars. Orsaken till detta är att den som blir medlem i a-kassan senast sista mars får tillgodoräkna sig mars som en hel månad som en av de tre månader som behövs för att kvalificera sig att få ersättning från a-kassan. Hon sade också att de nya föreslagna reglerna avser att gälla tillfälligt under år 2020.
Antalet nya medlemmar ökar lavinartat i Akademikernas a-kassa till följd av händelseutvecklingen just nu. Det berättar AEA:s kommunikationschef Annika Stenberg. Hittills i år uppgår antalet nya medlemmar i Akademikernas a-kassa till 8 431 stycken, varav de flesta tillkommit under de senaste två veckorna, uppger hon.

– Vi har fått 5.000 till 6.000 nya medlemmar på bara några dagar. Det är fem gånger så mycket som nettoökningen en normal månad, säger Annika Stenberg.
– Dessutom har vi cirka 4.000 medlemsansökningar i kö som vi inte hunnit handlägga än.
Normalt ökar antalet medlemmar med i snitt 1 000 per månad, motsvarande 12 000 netto per år. Cirka 2 000 nya medlemmar brukar tillkomma i månaden och runt 1 000 försvinna främst på grund av pensionering. Totalt uppgår antal medlemmar nu till 717 000, uppger hon vidare.
Gigjobb – osäkert, oreglerat och oklart men allt vanligare
Än har utbetalda ersättningar inte påverkats, enligt Annika Stenberg.
– Vi har ingen ökad arbetslöshet bland våra medlemmar än. Men antalet frågor per mejl, i vårt forum och via telefon har ökat kraftigt. Under några dagar hade vi dubbelt så många kontakter som normalt, säger hon.
– Det är främst frågor kring korttidsarbete, reglerna för det, vad som händer efter att man gått ned i arbetstid och senare kanske blir arbetslös. Svaret är att korttidsarbetet, som tidigare kallades kortidspermittering, räknas som överhoppningsbar tid, så det finns ett skydd om man blir arbetslös. Ersättningen vid arbetslöshet kommer räknas på tidigare lön, säger hon.
Hur hitta nytt jobb utan kontaktnät?
För att bli medlem i Akademikernas a-kassa krävs att man jobbat i en timme eller att man jobbar nu, vilket de flesta av de nya medlemmarna gör, enligt Annika Stenberg.
– För att få inkomstbaserad ersättning måste man ha varit medlem minst i 12 månader och ha jobbat minst 80 timmar per månad i 6 månader under medlemskapet”, framhåller hon. Då kan Akavia fylla på med den inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Men det kan ändå vara smart att gå med nu även om det i dagsläget inte ser ut som om man skulle uppfylla arbetskravet under medlemstiden. Medlemskapet kan ha stor betydelse i framtiden. “Även deltidsarbetslösa har rätt till a-kassa förutsatt att de har jobbat mer innan arbetslösheten och förlorat motsvarande en dag i veckan. Det är inte en fråga som diskuteras i dagsläget, säger hon.
För att hjälpa fler är kravet på 12 månaders medlemskap i a-kassan uppe till diskussion. Än så länge har Akademikernas a-kassa inte sett att ersättningskraven ökat.
– Antalet anmälda på arbetsförmedlingen har ökat extremt mycket. Men de som redan blivit arbetslösa nu, med anledning av corona är i första hand timjobbare. De flesta av våra medlemmar har fasta tjänster med uppsägningstid och blir varslade, permitterade eller kanske korttidsarbete först. Vi ser ingen ökning av antalet anmälda till arbetsförmedlingen för våra medlemmar. Vi räknar med en ökning, men det är inget vi sett än.
Egenföretagare kan få a-kassa om de låter företaget vara vilande. Regeln har varit att man kan få a-kassa vid vilande verksamhet max en gång vart femte år. För att snabbt anpassa reglerna till den nya situationen på arbetsmarknaden har regeringen nu öppnat för att man ska kunna lägga företag vilande mer än en gång. Reglerna för detta är ännu inte klara.
Här kan du läsa mer om förslaget till a-kasseersättning för företagare.
Annons: