Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rösten kan gynna din karriär

Det är inte bara viktigt vad vi säger utan även hur vi säger det. Rösten leder till snabba värderingar av din person. Hur väl du lyckas förmedla synpunkter och idéer hänger också ihop med rösten. Så det är smart att träna rösten.
Blond kvinna med lugg och svarta rektangulära glasögon pratar om rösten
Annelie Daun Bladh.

– Oavsett inom vilken bransch och på vilken nivå du jobbar måste du kunna prata för dig idag. Ska du bara rada upp fakta kan det räcka med en neutral röst. Men ofta gäller det att med  rösten förmedla engagemang, energi, empati och förståelse. Samt extra mycket nu i Coronatider – att skapa trygghet. Är din röst lite skör eller spänd kan det vara svårt att klara det, säger logonom Annelie Daun Bladh.  

– Rösten är en del av kroppen och att träna den borde vara lika naturligt som att gå på gym, fortsätter hon. Det kan även gynna dig i karriärhänseende att ha en distinkt och välbalanserad röst.

Inte bara struntprat

Annelie Daun Baldh är en av få inom yrkesgruppen logonomer. Det innebär att hon arbetar med röstfokus och kommunikativa perspektiv, rösten i samklang med tal och kroppsspråk. Hon håller workshoppar på arbetsplatser om rösten som arbetsredskap och hjälper personer att utveckla sin röst.

”Statsepidemiolog Anders Tegnell redovisar fakta med distinkt neutral ton och låter förvånansvärt nog aldrig irriterad trots att han får svara på samma frågor många gånger.”

– Rösten är intimt förknippad med vår identitet och du bör använda den så att din inre kärna kommer fram, säger hon. En vanlig kommentar vid workshoppar är hur snabbt vi bedömer folk efter rösten. Rösten ger också mottagaren nycklar till hur vi mår. Är du ledsen eller negativ slår det igenom.

Vanliga frågor som folk vänder sig till Annelie Daun Bladh med är varför deras röst känns så bräcklig eller knarrar när de pratat länge. Det kan även vara oro för att rösten låter lite monoton. Chefer kan vilja få mer pondus i rösten eller önska en mindre gäll röst.

– Att få bättre röstkvalitet och undvika rösttrötthet handlar om skapa en bättre andning och kroppshållning. Du måste slappna av i svalget och stärka stämbandens arbete. Det gäller även att hitta ett bekvämt tonläge. För det krävs professionell rådgivning. Se det som att du behöver en personlig tränare, säger hon.

Din karriär blir vad dina relationer är

Annelie Daun Bladh säger att få av oss har en korrekt bild av hur vi låter.

– Ett sätt att lära känna din röst och ditt tal är att spela in när du läser en skriven text och när du pratar fritt. Ta till dig det du tycker om med rösten och ringa in situationer som känns besvärliga. Artikulerar du tydligt, pratar du lite för fort etc. Testa att använda rösten på olika sätt, skifta tempo, lägg in pauser och betoningar.

Vid telefonsamtal när rösten är den enda signal mottagaren får föreslår hon att du ändå ska använda kroppsspråk och mimik för att skapa energi. Strunta i om omgivningen tycker att det ser lite knäppt ut.

Annelie Daun Bladh säger att för en introvert person kan det vara jobbigt att ta ordet i större grupper. Samtidigt har du ett ansvar för att göra din röst hörd och du vill självfallet vara med och påverka det som händer på arbetsplatsen.

– För att få en god röstkvalitet var noga med att du sitter bra i möteslokalen med stolsryggen som effektivt stöd och fötterna i ordentligt kontakt med golvet. Se till att vara avspänd i kroppen med upprätt hållning och tänk på andningen. När du pratar var medveten om att din åsikt är betydelsefull.

Taha Alexandersson, Socialstyrelsens krisberedskapschef, har en mycket bra röstkvalitet. Hennes röst är stabil och tydlig.”

– En klok chef lyssnar även på medarbetare som sällan upphäver sin röst, säger hon. Ett sätt att underlätta för dem är att informera i förväg om vilka frågor som ska behandlas så de kan tänka över vad de vill säga. En annan idé är att låta medarbetarna diskutera i bikupemodell innan eller under mötet.

Tillfällen då röstanvändningen ställs på sin spets är exempelvis vid en anställningsintervju eller ett medarbetarsamtal.

– Se till att få en stund i ensamhet innan – kanske på toaletten, säger Annelie Daun Bladh. Gör lite andningsövningar och tänk på hållningen. Genom en ökad medvetenhet kring din röst har du större möjlighet att kunna förmedla dig själv och det du vill.

Digitala intervjuer här för att stanna

Generella rösttips                   

  • En god hållning.
  • Lågt förankrad andning.
  • Bekvämt röstläge.
  • Bra tempo.

Rösttips för chefer

  • Välj hur du använder rösten utifrån situationen.
  • Skapa trygghet och stabilitet.
  • Var tydlig.
  • Jobba med betoningar och pauser och sätt en ordentlig punkt.

Goda förebilder ger bättre chefer


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se