Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Amanda Lundeteg.

Riskkapitalbolagen nästan helt utan kvinnor i toppen

Endast 3 av 92 partner i 18 svenska riskkapitalbolag är kvinnor, enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright. Det finns fler, 11 procent, med namnet Johan eller Henrik än det finns partner som är kvinnor.

– Att inte investerarna ställer högre krav på jämn könsfördelning i bolagen de placerar sina pengar i är oroväckande, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

Allbright har gett sin nya rapport titeln Riskkapitalet trängs vid skampålen. Där konstateras att endast tre procent av alla partners i branschen är kvinnor. Den vanligaste profilen är en man som heter Johan eller Henrik, är 48 år och har en master i ekonomi från Handelshögskolan. Hela 15 av 18 bolag är totalt mansdominerade i toppen. 83 procent av bolagen saknar alltså helt kvinnor på partnernivå. I investeringsteamen utgör kvinnor endast 14 procent. Antalet jämställda bolag är noll.

De granskade bolagen har enligt Allbright en total omsättning på över 300 miljarder kronor i Sverige. Det motsvarar cirka åtta procent av BNP.

– Riskkapitalbolagen är i allra högsta grad med och formar samhället. Men bara några enstaka kvinnor får vara med och bestämma riktningen, säger Amanda Lundeteg.

Läs även: Störst löneskillnad i finansbranschen

I rapporten intervjuas partners, investerare, forskare, intressenter och studenter som ger bilden av en sluten och bakåtsträvande bransch. Flera bolag säger att de aktivt letar efter kvinnor och uppger att problemet är att kvinnor med rätt kompetens är en bristvara. Det tillbakavisas dock av Allbright som menar att intervjuer med anställda på bolagen i stället vittnar om en oförmåga hos vissa män att identifiera kompetens när den yttrar sig hos en kvinna.

Myten om den manliga riskkapitalisten har spridit sig ända till universiteten och endast 17 procent av kvinnorna på landets ekonomutbildningar kan tänka sig att arbeta på ett riskkapitalbolag i framtiden. Bland männen är motsvarande siffra 62 procent.

Politiker, studenter och investerare har all rätt att putta branschen in i nutiden. Men i slutändan måste ändå bolagen själva ta sig en ordentlig titt i spegeln, likriktningen är generande, menar Amanda Lundeteg.

Läs även: Marknaden bör ta större ansvar för samhället

Allbright delar i dag ut flyers till studenter på landets universitet där de uppmanar studenterna att bojkotta riskkapitalbranschen. Här är budskapet på den ironiska flyern:

Fakta

Endast tre av de granskade bolagen kan uppvisa partnergrupper med fler än ett kön representerat:

Litorina, 25 procent kvinnor.
Priveq Advisory, 17 procent kvinnor.
EQT, sju procent kvinnor.

Här är alla bolag med noll kvinnor:

IK Investment Partners
Accent Equity Partners
CVC Capital Partners
FSN Capital Partners
Procuritas Partners
Axcel Management
Segulah Advisor
Adelis Advisory
NC Advisory
PAI Partners
Bridgepoint
CapMan
Ratos
Alder
Altor

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se