Resiliens skiljer framgångsrika personer från andra
Du har mycket att göra, hoppar över lunchen och tar med dig jobbet hem. Väl hemma lyssnar du på barnens läxor med ett halvt öra samtidigt som du ser nyheterna på tv, scrollar Facebook och övar på presentationen du ska göra i morgon. Du lägger dig med en känsla av misslyckande, sover lite halvdåligt och vaknar med ångest när klockan ringer. Känns det igen?
Allt för många av oss ägnar sig åt multitasking, vilket är ett mycket ineffektivt arbetssätt eftersom hjärnan behöver både omkopplingstid och återhämtningstid. Tidspress kan också skapa negativa tankar som i sig ökar känslan av stress. Det får hjärnan att gå ned på lågvarv och i stället för att jobba snabbt och effektivt gör hjärnan precis det motsatta.

– Hjärnan kan inte jobba på hundra procent varje dag hela tiden. Den behöver tid för återhämtning. Vi människor tenderar att ha för höga, och faktiskt orimliga förväntningar på vår egen förmåga att jobba på högsta växeln under för långa perioder. För att kunna göra ett bra jobb och själva må bra behöver vi planera vår tid smart så att vi arbetar med hjärnan snarare än emot den, säger Cecilia Linhart, karriärcoach på Wise Consulting. Hon var tillsammans med Mia Frick Brolund en av två talare på ett seminarium om stress och hållbart arbetsliv som nyligen hölls av Wise Consulting.
Läs också: Fem affärsmodeller för framgång

– En lösning på att hantera en intensiv vardag på ett hållbart sätt – så att du presterar optimalt och samtidigt mår bra – är att ändra ditt förhållningssätt och se på dina förväntningar. Dina förväntningar ska inte bara vara attraktiva utan också rimliga i förhållande till hur din hjärna arbetar och de omständigheter du befinner dig i, säger Mia Frick Brolund, som är konsult på Wise Consulting.
Personer som förhåller sig på ett hälsosamt sätt till en intensiv vardag har ofta en hög grad av resiliens. Ordet kommer ur engelskan resilience och innebär en inbyggd motkraft mot negativ stress. Resiliens är enkelt uttryckt ett bibehållet inre lugn tack vare en hög motståndskraft mot stress och en god återhämtning från motgångar. Faktorer som bidrar till en hög grad av resiliens är positiv självuppfattning, tillit till sin förmåga, positiv framtidstro och impulskontroll.
Läs också: Kasta offerkoftan – se möjligheterna
Hjärnan är plastisk och ju mer hjärnan tänker en viss tanke, desto enklare blir det för hjärnan att tänka den tanken igen.
– Det fina med hjärnans plasticitet är att resiliensen och egenskaperna kan tränas upp. Den vetskapen kan du använda dig av för att vända negativa tankar till positiva tankar. Genom att vara medveten om det kan du bygga upp din egen resiliens och minska din egen känsla av negativ stress, säger Cecilia Linhart.
Fyra färdigheter som framgångsrika personer behärskar
En positiv självuppfattning.
Personer som är framgångsrika i sitt arbete och privatliv har en positiv uppfattning om sig själva. De har hög social kompetens och de har en hög tillit till sin egen förmåga. De har en stark känsla av mening med livet, en positiv framtidstro och kompletterar de svårigheter de ställs inför med just sin positiva framtidstro. De undviker negativt ältande.
En hög möjlighet till känsloreglering.
Trots att framgångsrika personer precis som andra har mycket känslor som driver på har de en hög förmåga till att reglera sina känslor. De har humor som lättar upp stämningen. Det handlar inte bara om vad vi har med oss från födseln eller vad vi har fått vid uppväxten, hjärnan är plastisk och går att träna upp under hela livet för att kunna reglera känslorna.
En hög impulskontroll.
När något händer reagerar vi ofta utan att tänka baserat på gamla invanda tankescheman. Om vi tillåter oss att beakta vad som händer kan vi i stället agera. Genom att vara verkligt närvarande i stunden ger du hjärnan chansen att se rationellt på det som händer och ta beslut eller agera på ett sunt sätt.
Medveten närvaro, eller mindfulness.
Mindfulness är ett kraftfullt verktyg som bygger upp hjärnan så att du får bättre impulskontroll och du kan undvika en osund reflexmässig reaktion. Med bättre impulskontroll får du en öppnare och mer objektiv syn på det som händer vilket innebär att du kan vara mer flexibel och lösningsorienterad liksom icke-kategoriserande. Att inte omedelbart döma och kategorisera öppnar även din egen medkänsla för dig själv vilket bidrar till en ökad positiv självuppfattning.