Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rekryteraren: ”Det visar att man vill utvecklas”

Alla stora industriföretag har väl utvecklade traineeprogram för att plocka upp och effektivt introducera talanger. Men även erfarenheter från andra program kan vara värdefulla.

Ett traineeprogram väger tungt i ett cv, av flera anledningar, säger Johan Albinsson, rekryteringschef på Siemens Norden.

Redan genom att ha kvalificerat sig – säkert i konkurrens med hundratals andra – visar det att personen har kompetens, ambition och drivkraft, menar han.

Läs också: Kickstarta karriären med ett traineeprogram

 

Maria Brithon Brinck.

Samma uppfattning har Maria Brithon Brinck, HR-direktör på ABB Sverige, som samtidigt konstaterar att just traineeprogram inte är något som de aktivt letar efter i meritförteckningen hos en sökande.

– Men om vi ser att det finns med ett sådant program är det klart intressant. Urvalsprocesserna till våra egna traineeprogram är gedigna, och vi vet att det gäller för andra bolag också. Det kan vara något som stärker uppfattningen om att det är den person vi söker – inte minst för att det visar att han eller hon har en vilja att utvecklas, säger hon. 

Andra företags traineeprogram kan alltså vara meriterande, framför allt då hos internationella bolag.

Johan Albinsson

– Det handlar inte om utlandsplacering i första hand, utan snarare om att många andra internationella bolag har en struktur som liknar vår. Det ger kunskaper om hur det är att arbeta i en internationell miljö och utföra specifika uppgifter som exempelvis koncernredovisning och rapportering över nationsgränser, säger Johan Albinsson.

Läs också: Så odlas framtidens ledare

Maria Brithon Brinck ser ett värde i en utlandsplacering, eftersom det bör ha gett personen en extra bredd.

– Vi är ett bolag som arbetar aktivt med mångfald, och det är sannolikt att den som har arbetat utomlands har lättare att passa in i företagskulturen. På ABB Sverige har vi mer än 50 nationaliteter representerade i dag.

En annan tung erfarenhet är att ha gått ett traineeprogram hos någon av ”the big four”, menar Johan Albinsson.

– Då kan jag vara säker på att han eller hon har fått gedigna redovisningskunskaper. 

Läs också: Fyra röster om tiden som trainee

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se