Rådgivare stal från 28 kunder – disciplinärenden inom finans på rekordnivåer
I det senaste beslutet från Swedsecs disciplinnämnd framgår det att en rådgivare sedan i september 2015 stulit avsevärda belopp genom att vid ett stort antal tillfällen föra över pengar från olika kunders konton till sitt eget privata konto. Flertalet av transaktionerna har skett i samband med försäljning av kunders fonder och värdepapper. Totalt har rådgivaren lurat 28 av företagets kunder. Personen i fråga har avskedats, polisanmälts och har nu alltså även fått sin licens återkallad.
Det är det tredje fallet i år där Swedsecs disciplinnämnd sett sig nödgad att återkalla en licens. Totalt har nämnden fattat tio beslut hittills i år. Förra året avgjordes hela 38 ärenden och 13 licenser drogs tillbaka, en mycket kraftig ökning jämfört med tidigare år (se grafik). Katarina Lidén, vd på Swedsec, ser dock ingen anledning till oro över utvecklingen.
– Det här visar att självregleringen fungerar. Om någon inte är lämplig att ha licens så återkallas den. Det är viktigt för konsumentskyddet att det sker, menar hon.
Läs även: Störst löneskillnader i finanssektorn

Enligt Katarina Lidén finns det framför allt två orsaker till den kraftiga ökningen av disciplinärenden utöver den uppenbara, det vill säga att antalet licenshavare också vuxit i snabb takt under samma period.
– När vi offentliggör beslut är det för att informera branschen, men det ska också verka preventivt. Företagen påminns samtidigt om sin skyldighet att anmäla regelöverträdelser till Swedsec. Om vi till exempel har ett ärende om en rådgivare som inte följt instruktionerna så kan det sedan komma in fler liknande ärenden. Det blir en snöbollseffekt, säger Lidén.
Läs även: Efter skandalerna – antalet internrevisorer ökar kraftigt
Den andra förklaringen är det ökade fokuset på compliance.
– Det är väldigt bra att finansmarknaden tar regelefterlevnad på stort allvar. När compliance och övriga kontrollfunktioner gör kontroller så fångas överträdelser upp.
Just nu finns det 22 409 verksamma licenshavare på 177 Swedsec-anslutna företag. Antalet med licens kommer att fortsätta öka i och med införandet av ett fjärde test, licensieringstestet för bolån som infördes i augusti förra året.
– Ett bolån är ofta en privatpersons största affär, så det är otroligt positivt att finansmarknaden gått ihop om en gemensam branschstandard för kunskapskrav och tester även för dem som arbetar med bolån, säger Katarina Lidén.
Läs även: Forskare vill ställa högre etiska krav på finansiella aktörer
Swedsec
- Bildades 2001 av Svenska Fondhandlareföreningen, branschorganet för företag som står under Finansinspektionens tillsyn och är aktiva på värdepappersmarknaden.
- Arbetar med licensiering baserat på kunskapskrav och tester samt med regelefterlevnad hos anställda på finansmarknaden.