Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig kvinna i svart t-shirt och röd kavaj pratar om lönesamtal
Viveca Sten.

Putta din lön i rätt riktning

Förberedelser är grunden för ett lyckat lönesamtal. Förhandlingsexperten Viveca Sten ger råd om vad som krävs för att du ska putta din lön i rätt riktning.

Lönesamtalet är trots allt det mest givna tillfället att putta din lön i rätt riktning. Viveca Sten, författare och förhandlings-
expert, konstaterar att ”förberedelser är A och O”.

– Se till att träna på olika vägar som samtalet kan ta. En vanlig fälla är att enbart tänka igenom vad du själv ska säga; det är lika viktigt att gå igenom vad din chef kan svara – så att du även kan träna på vad du då ska kontra med, säger hon.

En helt annan typ av förberedelse är att skaffa dig koll på lönenivån i företaget och branschen.

Stabil löneutveckling för Akavias ekonomer

– Utöver branschstatistik ska du se till att fråga dina kollegor om deras lön. Sedan kanske inte alla vill svara, men det är inget konstigt att ställa frågan. Det kanske till och med kan visa sig att ni är två personer som båda har halkat efter i löneutvecklingen av någon anledning.

Det är många som tycker att det är jobbigt med lönesamtal, men det gäller ändå att försöka gå in i mötet med en så positiv känsla som möjligt, menar Viveca Sten.

Ytterligare ett tips är att du låtsas att du förhandlar för någon annan än dig själv.

Så lyckas du med löneförhandlingen

– Många tycker att det känns betydligt lättare att förhandla för andra. Tänk dig att lönesamtalet handlar om din kollega eller din bästa kompis – hur skulle du agera då? Gå igenom detta i förväg, och skriv ner dina tankar.

Något som du definitivt ska undvika är att bli arg och att ställa ultimatum.

– Det kanske kan ligga nära tillhands om mötet utvecklas på ett sätt som gör dig upprörd. Men om du märker att läget är låst eller att det börjar bli en dålig stämning är det bättre att ta en time-out istället för att gräva skyttegravar. Föreslå en ny tid, så att båda får möjlighet att fundera på sitt håll.

Löneförhandla – visa vilket ansvar du tar


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se