Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blå spargris symboliserar privat sparande

Privat sparande viktigast inför pension

Enligt en ny undersökning anser hälften av svenskarna att privat sparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men enligt pensionsförmedlaren Collectum är det få som har råd att spara så mycket att det motsvarar tjänstepension.

Att spara till pensionen är något som engagerar många och åsikterna går isär om vad som är bäst. Enligt Pensionsbarometer, en undersökning som genomförs av Sifo på uppdrag av Collectum, anser 50 procent av de tillfrågade svenskarna att eget sparande är den viktigast faktorn för att få en hög pension. En tredjedel anser att det är tjänstepensionen som är viktigast, medan en femtedel menar att ett långt yrkesliv ger högst pension.

Läs mer: Förhandla om tjänstepension – en jobbförmån

Men enligt Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum är det få som har råd med ett eget sparande som motsvarar en tjänstepension.

Flintskallig man med glasögon talar om privat sparande
Tomas Carlsson.

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Få har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension.

Han har tagit fram ett räkneexempel: Den som har en månadslön på 40 000 kronor behöver spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor. Exempelvis får en privatanställd lärare utan tjänstepension ut en knapp tredjedel av lönen i pension.

– Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Utan tjänstepension riskerar du att få mindre än hälften av den tidigare lönen som pensionär, säger Tomas Carlsson.

Läs även: Här är årets bästa arbetsgivare

Om du inte har tjänstepension kan du förhandla om det med din arbetsgivare. För att den samlade pensionen ska stå i proportion till den tidigare lönen har arbetsmarknadens parter kommit överens om att kompensera den pensionssparare som har en lön som överskrider taket i den allmänna pensionen, som i dag är 40 250 kronor. Detta innebär att tjänstepensionspensionsavsättningen inom ITP är 4,5 procent av lönen upp till 40 250 kronor. Över taket är avsättningen 30 procent av lönen.

Läs om: Pensionsfällorna du ska passa dig för

ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Vill du maximera din tjänstepension? Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner, du kan bland annat ta del av vår pensionsskola. 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se