Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Prisas för idéer som ger mer hållbara kontorsfastigheter

Sebastian Holmström, ekonomstudent i Umeå, är en av vinnarna i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup. Han har tagit fram en rad cirkulära idéer som kan göra kontorsfastigheter mer hållbara.

– Det känns helt fantastiskt att ha vunnit och att ha fått möjligheten att träffa alla andra studenter och företag som brinner för samma frågor, säger Holmström.

Sustainergies är en plattform för näringsliv, akademi och studenter som vill samarbeta kring hållbarhet. Ett sätt är genom casetävlingar. I Sustainergies Cup tävlar högskolestudenter om att utveckla egna lösningar på verkliga hållbarhetsutmaningar från Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter. De tre vinnarbidragen belönas med 25 000 kronor vardera.

– Vinnarnas lösningar har en inspirerande kreativitet samtidigt som de är affärsnära och har ett stort mått av realism. Nu känner jag mig tryggare inför framtiden, säger Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores och medlem i tävlingens jury.

Läs även: När kontorsmiljö har blivit hippt

Skandia Fastigheter efterfrågade idéer som inspirerar och utmanar bolaget i omställningen till en mer cirkulär affärsmodell – alltså framtidens kontorsfastigheter.

Det satte igång tankearbete hos Sebastian Holmström, som läser en master i International Business vid Umeå universitet och är fascinerad av fenomenet cirkulär ekonomi. I sitt vinnande bidrag, “A Practical Implementation for a Circular Future”, presenterar Holmström ett smörgåsbord av idéer och gör en kartläggning av framgångsrika cirkulära koncept, där den gemensamma nämnaren handlar om att förlänga resursers livslängd.

– Jag tror att jag vann eftersom att jag tog en väldigt praktisk approach med mycket fokus på att det inte bara ska vara hållbart utan även ekonomiskt hållbart. Ibland kan hållbarhet bli väldigt utopiskt där vi kommer att ha fantastiska lösningar till 2050, men vi måste komma ihåg att agera i dag också, säger Sebastian Holmström.

Läs även: Få vet vad cirkulär ekonomi är

En av Holmströms idéer handlar om att låta kontorsbelysning bli en tjänst i stället för en produkt man köper, för att förlänga lampors livslängd och minska fastighetsägarens elräkning. En annan idé är ett nyhetsforum, en sorts lokal köp-och-sälj-plattform för att inspirera hyresgästerna att öka återanvändningen.

– Det finns en stor potential hos oss som hyresvärd att genomföra dem i praktiken, säger Helena Lundborg, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter.

De andra vinnarna blev Ylvali Busch, som läser en master i industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, och duon Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson, ingenjörsstudenter från Lunds Tekniska högskola.

Ylvali Buschs bidrag handlar om hur man kan tackla luftföroreningarna och Lundastudenternas bidrag om omställningen till förnybar energi.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se