Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Presentera som ett proffs

Det närmar sig halvårsskifte. Dags att presentera bolagssiffror igen – för kollegor som tycker det är tråkigt. Hur pratar man ekonomiska med icke-ekonomer egentligen? Här är tre tips som gör dig till ett presentationsproffs.

Andreas Olsson håller utbildningar i presentationsteknik för ekonomer som kommunicerar siffror med icke-ekonomer. Vi frågade honom vilka de tre vanligaste misstagen är – och hur man övervinner dem.

Läs också: Sauks tips för att tala inför publik

1) Att prata ”ekonomiska”. Många ekonomer använder en massa termer som mottagarna inte förstår. Då blir det oerhört långdraget och ointressant att lyssna. Slopa specialbegreppen och försök associera det du säger med något mottagarna redan har koll på. Alla siffror har någon form av betydelse, hitta kopplingen till deras verklighet.

2) Att ta med för mycket information. Det är naturligt att vilja visa alla siffror man tagit fram. Men rensa och tänk på att allt ska vara relevant för just den här målgruppen. Ge konkreta exempel på vad som påverkat historiska resultat, och hur olika alternativ påverkar framtiden.

3) Att inte använda powerpoint fullt ut. Visar du en resultaträkning rakt upp och ner fokuserar hjärnan bara en kort stund, och kopplar sedan bort. Lär dig i stället powerpoints smarta möjligheter till animationer av siffror och diagram, och lyft fram det relevanta med kontraster och storlek. Att du bestämmer var mottagarnas ögon ska landa underlättar för alla.

Läs också: Så gör du ett gott intryck på en sekund

Mer från:

Mer på civilekonomen.se