Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Planera för en känslomässig höst

De psykologiska effekterna av coronakrisen kan bli mer långvariga än själva smittan. Reagerar vi på pandemin som på andra katastrofer, riskerar vi att drabbas av kollektiv uppgivenhet i höst.

Om man väljer att se covid19-utbrottet som en katastrof finns det en del forskning som ger oss en aning om vad vi har att se fram emot. De psykologiska effekterna av en katastrof är ofta mer långvarig än de fysiska skador som uppstår. Effekterna förstärks av mediebevakning och får ny näring vid årsdagar och återblickar.

Piratjägaren som kan ledarskap

Enligt den amerikanska myndigheten The Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMHSA, finns sex faser vi går igenom vid en katastrof.

  1. Inför katastrofen: Vi drabbas av osäkerhet och rädsla.
  2. När den inträffar: Chock, vi vill inte tro att det är sant. En stark drift att skydda oss och våra nära.
  3. Hjältefasen: När katastrofen är ett faktum fylls vi av adrenalininducerad handlingskraft. Våra handlingar är ofta ineffektiva och utsätter oss för onödiga risker.
  4. Smekmånadsfasen. Katastrofen tycks vara över. Optimism! Vi ser fram emot att allt snart är som vanligt igen. Ofta stärks gemenskapen i samhället. Men den här fasen varar ofta inte mer än ett par veckor.
  5. Sedan kommer vi till den uppgivna fasen. Det blir inte som vanligt, i alla fall inte inom överskådlig tid. Optimismen övergår i uppgivenhet. Den här fasen kan vara länge – månader och år.
  6. Återuppbyggnadsfasen. Vi börjar bygga upp våra liv till en ny normalitet. Enligt SAMSHA inleds det arbetet något år efter katastrofen.

Så hanterar du en personlig svacka på jobbet

Förbered för fas fem

Den svenska pandemistrategin innebar ju inte någon total nedstängning av samhället, så därför blir det heller ingen tydlig öppning. Men visst kommer det att kännas lite bättre när alla börjar återvända till kontoret. Åtminstone till en början.

Får man tro SAMSHAs modell ovan kommer den inledande glädjen över återseendet av arbetsplatsen och kollegerna att övergå i frustration och besvikelse. Efter en kort smekmånad hamnar då i den betydligt mer segdragna besvikelsefasen. Vi kommer att pendla mellan optimism och uppgivenhet. Det är en del av det nya normala. Kunder tycks vara beredda att köpa våra tjänster, men avvaktar i sista stund av någon oklar anledning. Kanske har de också drabbats av uppgivenhet.

Förbered dig väl inför svåra samtal

Det är alltså klokt att ta höjd för en känslosam tid framöver:

  • Ha tålamod med dig själv och dina kolleger.
  • Var extra lyhörd när det gäller kolleger som tidigare haft problem med alkohol eller droger. Risken för återfall är högre i det här skedet.
  • Om du inte har, eller har tid eller råd att sjösätta ett HR-program som täcker den här typen av händelser, kan det vara idé att forska lite om vilken hjälp olika myndigheter kan erbjuda för att hjälpa dina anställda. Och se till att alla får del av den informationen.
  • Ta dig tid att lyssna på dina kolleger.
  • Acceptera att det kommer att ta lång tid innan allt är som förut igen.

Källa: The Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMSHA.

Medkänsla utvecklar dig mer än självkänsla

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se