Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig man med skägg i bomberjacka mot patinerad vägg.
Robert Karjel

Piratjägaren som kan ledarskap

Hur ser ett framgångsrikt ledarskap ut i en tid med förändringar, osäkerhet och rädsla för att göra fel? Helikopterföraren Robert Karjel har lång erfarenhet av ledarskap under extrema förhållanden.

Uppdraget i Somalia var stentufft. Organisationen präglades av tidigare misslyckanden och många kollegor hade omkommit i flyghaverier. Förberedelsetiden präglades av höga krav, tidsbrist och ett omfattande regelverk. Men Robert Karjels helikopterdivision lyckades avvärja mer än 100 piratattacker och eskortera mat och mediciner till många svältande i Somalia. Hur? Robert Karjel formulerar svaret under sina föreläsningar om ledarskap. Med tydliga exempel ur sitt arbetsliv runt om i världen vill han inspirera ett ledarskap som håller även när det blåser storm.

– Jag är alltid nyfiken på om det är möjligt att lösa olika situationer och på vilka sätt? Och för att klara av att hitta lösningar måste du utgå från människorna runt omkring dig. En ledare måste vårda sina relationer och situationsanpassa sina strategier för att nå resultat.

Läs mer: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

Många chefer och projektledare lever i ett ständigt brus av intryck, information och förändring. Ibland snurrar hjulen lite för fort och då är det lätt att tappa greppet. Robert Karjel har en tydlig modell för hur man kan förhålla sig.

”Du behöver identifiera vad som är absolut nödvändigt att uppnå, hålla fast vid detta, samt förhålla dig till de resurser och den tid som finns till förfogande för att nå resultat.”

Nästa steg är att skapa en gemensam vision tillsammans med medarbetarna, Robert Karjel kallar den för ”löftet”, ett begrepp starkt förknippat med företagets ”varför”. När medarbetarna vet vad verksamheten står för uppstår en känsla av gemenskap och helhet.

– Det är inte bara tomma ord. Jag arbetade med ett danskt företag som tillverkar vattenpumpar. De gjorde en resa och gick från att ”bara” känna sig som underleverantör till att uppleva att de levererar rent vatten till hela världen. Det löftet skapade en mycket starkare drivkraft hos medarbetarna.

Läs om: Locka fram medarbetarnas superkrafter

Att ta fram den gemensamma berättelsen kräver både tid, tålamod och lyhördhet. Piratjägaren ser få omöjliga fall, även om vissa lägen kan förefalla hopplösa. Men hopplöshet är inte detsamma som undergång i Robert Karjels värld även om en ledare behöver acceptera att allting kanske inte alltid löser sig till det bästa. När han var på väg till Somalia kraxade olyckskorparna sig hesa.

– Stämningen var inte jättepositiv hemma vid köksbordet. Jag hade genomgång med familjen om hur min begravning skulle se ut – med eller utan kropp. I ett jobbigt läge är ditt förhållningssätt som ledare avgörande. Genom att ta ett steg i taget, utvärdera och ta ytterligare ett steg så skapar du rörelse framåt. Och funkar det inte så har du i alla fall gjort det bästa av situationen.

Läs även: Led dig själv först

HAMNAT I KRISLÄGE?

1. Acceptans. Är det möjligt att stå ut där du är just nu?
2. Agera. Kan du se nästa steg framför dig? Ta det.
3. Utvärdera. Undersök vad som blir konsekvenserna av det du gör och bestäm dig för nästa steg.

ROBERT KARJEL, 53

Bor: Stockholm.
Familj: Sambo, två egna barn och tre bonusbarn.
Bakgrund: Civilingenjör teknisk fysik, även utbildad vid amerikanska marinkåren. Har bland annat lett en helikopterdivision i Adenviken för att bekämpa somaliska pirater samt byggt upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan. Är även deckarförfattare som gett ut fem romaner sin sålts i tio länder. Arbetar idag som föreläsare inom ledar- och medarbetarskap.
Motto: ”Always a little further”, för att låna polarforskaren Ernest Shackletons citat.

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se