Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Personalen är fortfarande viktigast

Trots att det mesta ställts på huvudet av coronapandemin finns det sanningar som gäller oavsett krisen, menar ekonomiprofessorn. I en rörig omvärld gäller det att ha en plan, och personalen är företagets främsta tillgång.

Trots pandemin och stora personalneddragningar i många branscher är personalen företagets främsta tillgång. Det menar Bino Catasus, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet i en kommentar till Nyckeltalsinstitutets årsrapport för 2020.

– Trots tuffa tider kvarstår samma grundantaganden inom personalekonomin: medarbetarna är fortsatt organisationernas viktigaste resurs, personalkostnaden ska inte betraktas som vare sig dyr eller billig – den är antingen värd det eller inte, säger Bino Catasus.

Amerikanska företagsledare redo för AI – men medarbetarna är skeptiska

Men allt är ju inte som vanligt.

– För organisationerna är det kanske framförallt osäkerheten som gör det jobbigt eftersom det enda vi tror oss veta är att det inte kommer att se ut så här, som under våren 2020, i framtiden. Men vi vet inte riktigt vad det nya normala kommer att vara.

Blir distansarbete norm efter krisen?

Det är naturligtvis en påfrestning för organisationen som helhet, och kanske än större för de enskilda medarbetarna som inte vet om de kommer att ha kvar sina jobb.

– Organisationerna får inte glömma att den viktigaste resursen är stressad nu.

Olika synsätt – men samma mål

Tre faser genom krisen

För att skapa en handlingsplan rekommenderar Bino Catasus att agera utifrån tre tidshorisonter:

I det korta perspektivet är det sannolikt likviditet, att vi har pengar att överleva på som organisation, och hälsa; hur vi kan skydda våra medarbetare och se till att de inte kommer till skada.

I det mellanlånga perspektivet behöver vi ha koll på hur medarbetarna har det i det tillfälligt normala – alltså under de kanske 3-4 månader som vi kan räkna med att organisationen ser helt

annorlunda på. De anställda behöver ha samma stöd som tidigare men på ett annat sätt. Hur går det för de som distansarbetar? Hur ser deras arbetsmiljö ut? Hur är det för de som befinner sig på arbetsplatsen? Hur klarar de av den sociala distanseringen? Är de i riskzonen?

I ett längre perspektiv kommer organisationerna att vara en aktör i det nya normala. Här gäller samma grundförutsättningar som under hösten 2019: vikten av att vara en attraktiv, jämställd

och frisk arbetsgivare för att främja ett mer hållbart arbetsliv. Det slutar inte att gälla på lång sikt.

Osäker start för nya studenter
Planering viktigare än någonsin

Trots att många företag upplever någon som närmast kan liknas med panik, manar professorn till att hålla huvudet kallt.

– Planering blir som viktigast när det är rörigt runt omkring. Ledningen behöver staka ut riktningen och vara beredda på att ändra den.

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se