Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Pensionsexperten: Bygg upp ett eget sparande

Funderar du på att starta eget? Tänk noga igenom hur du ska lösa fråga om pensionen innan du börjar. Och har du redan ett företag, hör är experttipsen. Pensionsexperten Mikael Nyman ger tips om hur du ska hantera din pension om du är egenföretagare.

Vi vet att kompensationsgraden i det allmänna systemet med pensionsnivå i förhållande till slutlön kommer att falla i takt med att medellivslängden ökar. Mikael Nymans grundtips är därför att bygga upp ett sparande vid sidan av det allmänna.

Läs också: Pensionen är en stor del av din lön

Mikael Nyman.

– Det är särskilt viktigt bland gruppen egenföretagare som ofta hamnar i en situation där de endast omfattas av inkomst- och premiepension eftersom de sällan har tjänstepension. 

Utvecklingen i dag med gig-jobb och frilansjobb ställer också krav på pensionssystemet.

— När det gäller egenföretagare så är det viktigt att komma ihåg att de fortfarande har kvar möjligheten att göra avdrag för pensionssparande. För privatpersoner har det avdragsgilla pensionssparandet slopats, men egenföretagare ”som saknar pensionsrätt i anställningen” har fortfarande möjlighet att göra skatteavdrag för till exempel en pensionsförsäkring, säger Mikael Nyman.

Läs också: Det här är en tiotaggarlösning

Det är viktigt att se till att pensionen hanteras under hela arbetslivet och att man börjar betala in i någon form tidigt i livet. Ränta- på ränta effekten går man miste om i ett läge när man försöker kompensera sig för en dålig pension sent i arbetslivet.

— Det är dock viktigt att man tar ut lön och betalar in arbetsgivaravgifter för att det ska kunna genereras någon pension. De flesta egenföretagare brukar hålla nere sina löner, under 7,5 inkomstbasbelopp, eftersom det man tar ut över den gränsen inte ger några ytterligare pensionsförmåner. 

Anställda gör allt större avsättningar till tjänstepensioner via sin arbetsgivare.

– Avgifterna har legat på 4,5 procent av lön för de flesta, men de rör sig snabbt uppåt. På vissa områden handlar det om 6 procent av lön som går till tjänstepensionen varje månad, något som kan innebära att tjänstepensionen kan bli större än den allmänna pensionen på lång sikt, avslutar Mikael Nyman.

Läs också: År utomlands kan bli pensionsfälla

Mer från: , , , , ,

Mer på civilekonomen.se