Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Pedagogiska chefer mest eftertraktade

Är du pedagogisk, har en examen och ledarskapsförmåga? Då är du ett chefsämne. Årets mest eftertraktade chefsegenskaper är nämligen att vara pedagogisk. Troliga orsaker bakom det ökade intresset för pedagogiska chefer ligger det utflyttade ansvaret och den ökade friheten i arbetsuppgifterna, tror ledarskapsexperten Nicolas Jacquemot.

Det är Utbildning.se som nu presenterar 2018 års mest eftertraktade egenskaper hos chefer. Efter att ha granskat närmare 2000 annonser för chefsjobb så har Utbildning.se skapat en lista på heta egenskaper. Årets hetaste chefsegenskap är som sagt att vara pedagogisk, egenskapen återfinns i över 30 procent av alla granskade annonser.

– Idag har medarbetare fått mer eget ansvar, men också frihet att utföra sina arbetsuppgifter på eget sätt. Då behövs det chefer som är pedagogiska. De behöver kunna kommunicera, coacha och förklara. Vara ett bra stöd helt enkelt, säger Nicolas Jacquemot. Han är ledarskapsdoktorand och författare till Chefen som kom ut ur sitt rum (Natur & Kultur).

Läs också: Tio tips och åtta fällor för coachande ledare

Förra året var en av topp-egenskaperna erfarenhet – i år är det pedagogisk. Vad tror du kan vara orsaken till detta omkast?
– Arbetslivet blir allt mer komplext. När fler jobbar i team, projekt, tillfälliga anställningar, på distans och digitalt så krävs det pedagogiska chefer. De behöver kunna förklara nya sammanhang, visa och vägleda.

Finns det fler orsaker?
– Att vara pedagogisk är att vara tydlig. Många arbetsgivare önskar sig chefer som är just det. Men framför allt önskar sig medarbetare det. Ingen vill behöva undra vad chefen egentligen menar, säger och vill. Att såväl ledarskapsförmåga och strukturerad finns med bland topp 5-egenskaper understryker bara betydelsen av detta.

På andra plats i år kommer eftergymnasial fortbildning, benämnd som examen i listan. Men examen är synonymt med flera olika uttryck, såsom högskole- eller yrkesutbildning. Men att man har en slutförd utbildning är en viktig signal för den som aspirerar på en ledarpost.

– För många ledarjobb krävs en gedigen grundutbildning. Det handlar om rätt förutsättningar att klara av jobbet, men också om att ha utvecklat kritiskt tänkande och att man lärt sig hantera information. En examen signalerar dessutom beslutsamhet och att man kan slutföra saker och ting. Det är viktiga egenskaper hos en chef.

Läs också: Mindre stress när mellanchefen kommer tillbaka

Andra högt rankade egenskaper är förmågan att kunna lägga en budget och hantera ekonomiskt ansvar. Favoritegenskapen driven som ofta dyker upp i platsannonser gör så även här och tar plats sju, straxt bakom strukturerad och trygg.

Precis utanför listan hittar vi de mer introverta personlighetsdragen av analytisk och effektiv på plats tjugoett respektive tjugotvå, medan mer extroverta värden: positiv, social och flexibel alla rankar högre.

Kan inte chefer vara introverta?
– Jo det kan de, samtidigt är introverta egenskaper kanske inte de viktigaste hos en chef. Det kan vara svårt att entusiasmera andra om man är eftertänksam och tillbakadragen. Men det handlar också om omgivningens förväntningar på en chef. Ledare behöver ofta kunna vara drivna, positiva och inspirerande, något som också undersökningen visar, säger Nicolas Jaquemot.

Jämfört med de tidigare chefsundersökningarna från Utbildning.se så saknas den då så heta egenskapen god IT-vana/kunskap. 

Läs också: Så lyckas du i chefsrollen

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för chefer 2018

1. Pedagogisk 32 %
2. Examen 30 %
3. Ledarskapsförmåga 24 %
4. Budgetansvar 22 %
5. Strukturerad 20 %
6. Trygg 19,5 %
7. Driven 19 %
8. Positiv 18 %
9. Initiativtagande 17,2 %
10. Inspirerande 17 %
10. Lyhörd 17 %
12. Ansvarsfull 16,4 %
13. Social 16,1 %
14. Resultatinriktad 16 %
15. Flexibel 15,9 %
16. Kreativ 15 %
17. Strategisk 13 %
18. Självständig 12,4 %
19. Stresstålig 12 %
20. Nyfiken 10,3 %
20. Analytisk 10 %
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se