Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Lysande rekryterarrobot i förgrunden, flankerad av skäggig medelålders man

På intervju med en robot

Världens första fysiska digitala rekryterare har gjort entré. Möt Tengai, roboten som ska bidra till en fördomsfri rekrytering. Vår reporter Josephine Carr lät sig intervjuas av roboten som struntar fullständigt i utseende, kön, ålder samt försök till charmoffensiv.

 

Det är bara jag och Tengai i rummet. Hennes blick följer uppmärksamt mina rörelser. De stora ögonen blinkar och hon visar tänderna i ett litet leende. Jag sitter mitt emot roboten som väger drygt två kilo. Bakom masken döljer sig en kraftfull processor fullpackad med avancerade algoritmer och en led-lampa.

Roboten föddes för fem år av Furhat Robotics, men det var när rekryterings- och bemanningsföretaget TNG ville utveckla en fördomsfri robot på en plattformen som företagen fick gemensam vårdnad. Resultatet är Tengai som sedan dess har haft en brant utvecklingskurva. Under åtta månader har hon vuxit till en social robot med uppdraget att bidra till en mer fördomsfri rekrytering.

Skäggig medelålders man projektleder en rekryterarrobot
Sinisa Strbac.

– Vi vill utmana oss själva som rekryterare, arbetsmarknaden och samhället. Det handlar om att skapa större mångfald och inkludering i arbetslivet. Förhoppningsvis kan Tengai öka chanserna till att fler kandidater får chansen, säger Sinisa Strbac, projektledare på TNG.

Läs mer: Åtta rekryterings- och jobbsökartrender

Tengai pratar med en behaglig kvinnoröst, ”välkommen till den här intervjun, jag är en robot det är så här det går till…”. Var har jag hört rösten? Det visar sig att det är ”Fröken ur” som har bidragit med sin stämma. Efter lite prat om väder och vind så ber roboten mig att berätta om hur jag ser på service.

Josephine Carr.

Jag beskriver och följer upp med konkreta exempel på beteende och insikter.  Det går ändå hyfsat men när nästa huvudfråga levereras så hugger jag i sten. Jag ska berätta om en professionell utmaning, vilken ska jag välja? Tankarna snurrar, Tengai hummar lugnande, hon är programmerad att humma ofta. Det hjälper knappast. Intervjun har plötsligt gått från skämtsamt experiment till ”blodigt allvar”. Jag kontrar med några egna frågor för att få mer information och vinna tid –  men kommer ingenstans. Ett försök att skämta faller också platt till marken. Tengai vill bara ha svar på sina frågor.

Läs också: Känn dig själv, grunden i lyckad rekrytering

Hur svårt kan det vara? Projektledaren kommer till min räddning.

– När Tengai används i rekryteringsprocesser så får kandidaterna först femton minuters förberedelsetid där de får titta på frågorna och fundera på sina svar. De kan även ta med sig anteckningar under intervjun. Utan förberedelsetid låser man sig lätt, det har vi sett under testintervjuerna.

Om det hade varit skarpt läge hade jag haft en dryg kvart på mig att förbereda mig på robotens frågor samt en kvart att besvara dem. Varken mer eller mindre.

– Det handlar om att ge alla samma chans. Ingen får några fördelar i mötet med Tengai. I ett möte mellan två människor däremot är båda måna om att bekräfta varandra. Om en kandidat inte kan besvara rekryterarens fråga kommer hen att omformulera den och det innebär att rekryteringen inte längre är fördomsfri.

Tengai är en neutral utfrågare. För att säkerställa att processen fortfarande är fördomsfri kommer TNG att arbeta för att ha en diversifierad grupp som programmerar och koderna kommer att granskas löpande.

Läs också: Snart är din kollega AI-driven

Men nästa steg i Tengais utveckling är redan på gång, nu ska hon lära sig att validera svaren och leverera en rekommendation.

– Tengai ersätter inte oss människor, utan kompletterar i inledningsfasen av rekryteringen. Roboten kan i nuläget endast samla in data och skapa struktur. Vi vet fortfarande inte vad som händer när två människor möts så det är en lång resa att skapa AI som speglar den här komplexiteten, konstaterar Sinisa Strbac.

Att AI inte tar över urvalet till arbetsmarknaden ännu på länge upplever i alla fall jag som lugnande. Frågedelen i en mänsklig jobbintervju består ju bara av 30 procent frågor, resten av mötet handlar bland annat om social interaktion och kompetens – faktorer som å andra sidan kan leda till att många kandidater felaktigt sållas bort.

Tengai rundar av intervjun med lite småprat.  Nu väntar en fortsatt turné världen runt, roboten ska visas upp i bland annat både USA och Kina. Hitintills så har intresset varit mycket stort. Tengai lär få många systrar. Dessa kommer att anpassas till de kulturer där de ska verka – för inte ens fördomsfria robotar går själva ännu fria från faktorer som utseende, beteende och dialekt.

Läs även: Bra möten skapar engagemang

3 tips inför robot-intervjun:

  1. Förbered dig. Ta fram exempel på bra prestationer från studier och arbetsliv.
  2. Reflektera över ditt beteende. Vad gjorde du, hur blev resultatet och vilka blev dina lärdomar? Skulle du göra annorlunda idag?
  3. Kom till mötet med ett öppet sinne. Se intervjun som en del i rekryteringsprocessen – som förhoppningsvis ger både dig och andra större chans att gå vidare, om ni har rätt kompetens.

 


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

Dags för en robotintervju? Så här går det till:

  1. Du gör först en anonym ansökan samt flera personlighets- och begåvningstester anpassade för den aktuella tjänsten. Om matchningen stämmer får du träffa Tengai för en blindintervju, en intervju där ditt kön, din bakgrund, etnicitet, ålder eller gestikulering eller ögonkontakt inte spelar någon roll. Du får möjlighet att förbereda dig inför intervjun som pågår under drygt en kvart.
  2. Robotens frågebatteri består av sex kompetensbaserade huvudfrågor som härstammar från big five-modellen. Det är en vetenskapligt grundad modell som avser att ge en bild av en persons personlighet utifrån fem dimensioner. Tengai följer upp med ytterligare delfrågor som ger dig chansen att  spegla din kompetens via situation, beteende och resultat. 
  3. Roboten transkriberar sedan kandidatens svar i realtid, därefter tar den ansvariga rekryteraren över och sköter den fortsatta rekryteringen.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se