Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Övning i självmedkänsla ger balans i känslosystemen

Det går att öva upp sin självmedkänsla. Träningen inleds med att undersöka hur balansen ser ut mellan personens tre inbyggda känslosystem: Stress, prestation och trygghet.

Trygghet är det system som när det är aktiverat ger vår hjärna vila, förklarar Christina Andersson, stressforskare vid Karolinska institutet, KI och författare till boken Compassioneffekten, som också utbildar chefer i självmedkänsla.

Christina Andersson.

– För att chefer ska vara hållbara behöver de en balans mellan de tre systemen, fortsätter hon.

Därefter får klienten börja med mental träning, och då handlar det om att öva hjärnan i trygghet och glädje. Personen får till exempel visualisera när den tar emot hjälp och stöd av andra.

– Det kallas att man stärker compassionflödet. Man försöker att få en balans i hur man tar emot medkänsla och ger, även till sig själv.

Läs även: Hållbarhet allt hetare kompetens för ekonomer

Träningen stärker kvaliteter som förståelse, självomsorg, vänlighet, värme och icke-dömande.

– Ju snabbare du kan stilla hjärnan och aktivera de här kvaliteterna, desto bättre välmående och desto bättre samarbeten med andra människor, säger Christina Andersson, men poängterar att det kan ta tid.

Ibland kan det ta åtta veckors träning för en klient bara för att komma på vad det innebär att göra någonting gott för sig själv, som inte triggar igång det belöningssystem som har med prestation att göra.

– Målet är att lära sig att navigera mellan de tre systemen och förstå sig själv i dem, då uppstår en stabilare motståndskraft, en buffert eller en resiliens, mot stress, säger Christina Andersson.

Läs även: Resiliens är det nya mindfulness

Läs mer om hur ökad självmedkänsla gör att chefer håller i längden, självmedkänslans tre dimensioner och de sju saker som chefer behöver för att orka i dagens arbetsliv här.

Testa din självmedkänsla

Testa dig själv: Behöver jag öva självmedkänsla?

  1. Känner jag en brist i förmågan att ge och ta emot stöd och hjälp?
  2. Har jag obalans mellan mina olika system (se texten)? Är jag mycket stressad? Sover jag för lite så att jag aldrig känner mig utvilad? Struntar jag i att vila mellan mina prestationer?
  3. Går mycket av min tillvaro åt till att prestera? Även vardagsprestationer, till exempel i relationer. Kopplar jag min prestation kraftigt till mitt värde som människa?
  4. Prioriterar jag ofta bort självomhändertagande till fördel för arbete?

Om du svarat ja på en eller flera av frågorna ovan finns anledning att fundera kring din självmedkänsla.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se