Överlevare är sällan tacksamma
En amerikansk undersökning visar att överlevarna efter en större personalneddragning ofta är fulla av motstridiga känslor. Och det är inte i första hand lojalitet och tacksamhet. Istället anser den kvarvarande personalen att företagets produkter och tjänster blivit sämre, att produktiviteten sjunkit och säger att de inte skulle rekommendera andra att jobba där. En majoritet ser också hela företagets framtid i mörkare dager.
Fem tecken på att det är dags att gå vidare
– Det är en myt att anställda som fått behålla jobbet efter en stor uppsägningsvåg är så tacksamma över att fortfarande ha ett jobb att de jobbar hårdare och är mer produktiva. Den här studien visar på motsatsen. Det säger Mark Murphy, ordförande i Leadership IQ, ett amerikanskt företag som utbildar och forskar kring ledarskap, och som har undersökt attityder bland personer som fått behålla sina jobb efter personalneddragningar.
Fel arbetsuppgifter på nya jobbet
När man frågar kvarvarande personal om hur de känner sig på ett personligt plan, är det enligt undersökningen tre känslor som dominerar: skuld, oro och ilska.
Mark Murphy kallar de här fenomenet för ”Layoff Survivor Stress”, eller uppsägningöverlevarstress.
Ledarens roll efter en personalneddragning
För att lindra effekterna av uppsägningsöverlevarstress finns det några saker en ledare bör tänkta på. I undersökningen framkom att en synlig och tillgänglig ledare hjälper personalen att hålla modet uppe.
Ledaren bör också vara öppen med vad som gäller, även om det är dåliga nyheter.
Chefer behöver träna på att hantera uppsägningar och situationen som uppstår efteråt.
Att ge generösa avgångsvederlag kan vara bra, men glöm inte överlevarna. Om de inte känner sig motiverade kommer inte personalneddragningen att leda till att företaget återhämtar sig.
Hur säger jag upp utan att känna mig usel?
Källa Leadership IQ
Mer om undersökningen finns att läsa här.
Annons: