Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Studentliv för en mörkhårig ung studentska med mörkt hår, klädd i rosa blus håller en bunt böcker och har en svart läderväska över ena axeln

Osäker start för nya studenter

Är du student och osäker på hur du ska få ett bra studentliv i höst? Du är inte ensam. Med fortsatt distansundervisning vid en del lärosäten ställs nya studenter inför en del utmaningar.

I mitten av juni är det inte klart hur alla lärosäten kommer att bedriva höstens undervisning. Nya studenter måste därför vara öppna för snabba vändningar, vilket kan vara påfrestande och skapa stress.

En av de största utmaningarna är att hitta ett socialt sammanhang där man trivs och får stöd. De olika studentföreningarna vid Stockholms Universitets Campus har tidigare erbjudit naturliga mötesplatser genom sin barverksamhet, men i höst har de gemensamt beslutat att avvakta med att öppna verksamheten.

Så blir du vän med stressen

Juridiska föreningen vid Stockholms Universitet är med sina 2 900 medlemmar, varav cirka 100 är aktiva, en medelstor studentförening. Föreningen finns för att juriststudenter ska få en roligare och mer innehållsrik tid på universitetet. Syftet är att juridikstudierna ska innebära mer än att sitta i biblioteket, rabbla paragrafer och släpa tunga böcker.

– Vi inväntar fortsatta riktlinjer för hur undervisningen kommer att bedrivas i höst. Våra faddrar kommer att välkomna de nya juriststudenterna på sin första kurs som startar i september. Under första kursen kommer det vara mindre fysiska event som är corona-vänliga (för de som vill), samt distansaktiviteter. Den fysiska insparken kommer att ske senare under terminen med start i oktober, och beroende på restriktionerna, innehålla fester och massa andra roligheter, berättar Nicolas Kitzler, vice ordförande för Juridiska föreningen, vid Stockholms Universitet.

Föreningen vill också synas så mycket som möjligt digitalt för nya studenter och skapa en plattform med svar på praktiska frågor. Planering pågår för att faddrarna ska göra gästspel på studenternas första digitala föreläsning.

Ung blond slätrakad man i mörk kostym och slips pratar om studentliv
Nicolas Kitzler.

– Våra faddrar kommer att stötta de nya studenterna även i höst. Det kan vara allt från att dela informell kunskap om vilken seminariegrupp som är lämpligast till att knyta vänskapsband. En oerhört viktig del i fadderskapet är att få studenterna att känna sig välkomna och lugna ner dem när de stressar upp sig. Det är tufft att vara ny i en storstad.

Med uppdrag att föra din talan

En annan stor fråga för många är boendet, ska man tacka ja till en studentbostad?

– Om du har en vilja att skaffa dig en högre utbildning så satsa fullt ut. Tacka ja till bostaden, flytta till studieorten, gå med i både en studentförening och en studentkår samt försök att hitta de sociala sammanhangen. Tids nog så är den här situationen över och undervisningen samt vår verksamhet kommer att fungera igen. Och vi vill verkligen betona att de nya juriststudenterna kommer få stöd och hjälp trots corona, betonar Nicolas Kitzler.

I björkarnas stad Umeå kan ekonomistudenter engagera sig i HHUS, Handelshögstolan Umeå Studentföreningen, med cirka 900 medlemmar. Lärosätet har gett besked att man planerar undervisning på campus. Men studentföreningen tar höjd och förbereder för tre möjliga utfall.

Growth mindset: Inställd på att lära

Om allt är som vanligt så välkomnar HHUS de nya studenterna med inspark, fester och andra aktiviteter. Alternativ två är att Folkhälsomyndighetens riktlinje om att max femtio personer får samlas. Om det blir så kommer föreningen att anordna mindre faddergrupper och events och inte ha några fester eller öppen pub. Det tredje alternativet är att all undervisning sker på distans och då blir det digitala lösningar för hela slanten.

Mörkhårig ung kvinna med långt hår i svart tröja pratar om att var a student
Lovisa Svensson.

– Ja, i såna fall blir det en inspark online i början av höstterminen och faddrarna kommer också att finnas online. Men studenter som flyttar till Umeå får kontaktuppgifter till sina faddrar och kan möta dem fysiskt, om de vill det. Och vi ordnar även en mindre inspark på plats, senare under hösten, berättar Lovisa Svensson, ordförande för HHUS.

Hon vill också uppmuntra nya studenter till att engagera sig, trots det osäkra läget.

– Ta alla möjligheter att delta i aktiviteter som sker online, även om det kanske inte är det roligaste. Genom att delta så knyter du nya kontakter, får studietips, möter andra du kan plugga med och få stöd av. Och när campus väl öppnar igen så har du skapat en bas att utgå ifrån som gör att du kommer in snabbare i studentlivet i stan.

Sju steg till ett bra studentliv


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se