Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Husbil vid solnedgången vid havet exempel på sommarsemester

Orkar man om semestern blir uppskjuten?

Många ser nog fram emot en lång och stärkande semesterledighet efter den här konstiga våren. Men för vissa yrken blir det svårt att ta ut semester i sommar. Men klarar man att jobba utan sommarsemester?

Ser du också fram emot semestern? Såklart du gör. Även om många av oss suttit hemma och jobbat blir det skönt att göra något annat ett tag. Slippa zoom, teams och mail, kunna sitta i lugn och ro och slappa med telefonen, utan att det kommer en massa jobb hela tiden.

Men vissa yrkesgrupper kommer att få det svårare att kunna ta semester i sommar. Det gäller i första hand vården, men även andra typer av verksamhet där stor sjukfrånvaro under våren gjort att arbetshögarna vuxit. Hur ska man orka jobba genom sommaren också. Går det ens?

Korttidspermittering och semester

Det finns en del forskning i ämnet. Och enligt den finns inget stöd för att det är bättre att ta ut en lång sammanhängande semester, eller ens att ha semester på sommaren.

– Den som är vid god vigör, har en bra arbetsmiljö och jobbar i en bra organisation kan klara sig länge utan semester. Förutsättningen är dock tillräcklig återhämtning i vardagen och under ledig tid, säger forskaren Dan Hasson, som är knuten till Mayo Clinic och Karolinska Institutet i en intervju i tidningen Du och Jobbet.

Konsten att ta en paus

Han menar att en förlängd helg, eller en flera kortare ledigheter kan fungera, men allt beror på hur man mår. Några varningssignaler för att man närmar sig utmattningssyndrom är att man tappar ork och lust att göra saker, dålig sömn att man utför sina arbetsuppgifter med sömngångaraktig automatik eller att man blir uppgiven och cynisk.

Det går att mäta hur väl vi återhämtar oss medicinskt, men för de flesta räcker det med att fråga oss om vi är pigga och utvilade. Kan vi svara jag på det är vi troligen utom omedelbar fara.

Så drabbas Akavia av covid-19-krisen


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se