Omvänt mentorskap populärt på SEB
Josefin Stange-Jonsson jobbar som Business Analyst inom Finansiella Institutioner på SEB och var en av mentorerna i premiäromgången.
– Tanken var att ledningen skulle få en fördjupad insikt om hur vi yngre ser på arbetsgivaren och arbetslivet i stort. Vilka frågor som vi tycker är viktiga och vad som motiverar oss. Sedan blir det ofrånkomligen så att vi mentorer lär oss en del av våra adepter, säger hon.
Om några år kommer 50 procent av de som är ute i arbetslivet vara millennials, enligt Josefin Stange-Jonsson, och det omvända mentorskapet kan alltså underlätta för arbetsgivaren att möta deras förväntningar.
Läs mer: Millennials en besviken generation
– Vi mentorer berättar förstås också om hur vi ser på bankens tjänster och produkter, så på ett sätt blir vi representanter för nya, viktiga målgrupper för SEB.
Målet var att varje mentorpar skulle ha mellan fyra och sex möten under året, men upplägget var väldigt fritt, och mötena kunde vara allt från en halvtimmes lunch till tvåtimmarssittningar. En del ”jobbskuggade” också varandra, så att adepter följde med en mentor under en arbetsdag, och vice versa.
För att få vara mentor 2019 ska man vara född efter 1983, ha jobbat på SEB minst ett år och kunna tala flytande engelska. Eftersom det är riktat till verkställande ledning så är det inte begränsat till Sverige, utan de har deltagare – både mentorer och från ledningen – från andra länder.
Läs även: Feedback framgångsfaktor
Både första och andra året var det omkring 150 medarbetare som ansökte om att vara mentorer. Så även om skaran utökades till 20 mentorpar i år blev det alltså en hård gallring bland alla intresserade.
Josefin Stange-Jonsson är en av tre mentorer från förra året som fungerar som bollplank för årets deltagare.
– En sak som är viktig att tänka på är att verkligen agera som mentor; det är väldigt naturligt att rollerna blir omvända i mötena, säger hon.
Läs vårt specialpaket om livslångt lärande
En utbildning – ett yrke gäller inte längre. Nu behöver vi vara kreativa och hitta nya möjliga lärvägar för att jobba längre, mer effektivt och samtidigt ha roligt på vägen.
Nu är arbetslivet ett liv i skolbänken
Growth mindset: Inställd på att utvecklas
Jobbrotation: Statsanställda rör sig mellan myndigheter
De tar hjälp av Lunds Universitet för skräddarsydd ledarutbildning
Omvänt mentorskap populärt på SEB
Civilekonomernas ordförande: Så vill förbundet påverka det livslånga lärandet
I slutet av 2019 kommer man att göra en utvärdering för att avgöra om det blir en fortsättning av upplägget med omvänt mentorskap.
– Vi har även skapat ett alumni-nätverk för oss som har varit mentorer, och på det sättet har vi ytterligare nytta av det genom att få kontakter inom helt andra delar av banken, säger Josefin Stange-Jonsson.
Läs också: Din karriär blir vad dina relationer är
Bli medlem
Söker du nytt jobb? Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.