Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Oldenburg: Lär känna dig själv – sedan kan du söka jobb

”Framtiden är generös mot den som vågar ta risker, inte räds att misslyckas och kan resa sig upp efter ett fall.” skriver Mia Oldenburg i sin krönika om höstens jobbsökarsäsong.
Mia Oldenburg

Hösten är en spännande tid på många sätt. Inte minst för dig som letar nytt jobb. Arbetsgivarna vaknar till liv och har återigen jobb att annonsera ut efter en slumrande lågsäsong under sommarmånaderna.

Det innebär att det är dags för självrannsakan och att lära känna dig själv. Vad behöver du för att prestera som bäst, vilka är dina styrkor och utmaningar, vilka drivkrafter och motivationer har du? Att veta vad som gör att just du trivs på en arbetsplats är första steget i ditt jobbsökande.

Det kan också vara nyttigt att göra en självinventering och be om feedback från andra kring din personlighet. Hur uppfattas du egentligen och hur vill du uppfattas? Vilket första intryck ger du? Behöver du fila på din klädsel? Ger ditt kroppsspråk ett säkert och professionellt intryck? 

Läs också: Oldenburg – Löneförhandla först när motpartens kärlek uppstått

Självkännedom hjälper dig inte bara att leta efter jobb där du kan prestera som bäst. 

Det hjälper dig också att marknadsföra dig bättre under sökprocessen och inte minst att prestera bättre i en intervjusituation. Självkännedom behöver du också ha med dig på arbetsplatsen när du ska leverera resultat i samarbete med andra.

Att du redan har en bra Linkedin-profil med ditt digitala cv är en självklarhet. Om inte – skapa en idag. Se över dina sociala medier när du ändå håller på och rensa bort sådant som är för privat. Arbetsgivare googlar med största sannolikhet sina toppkandidater och du vill inte falla bort på grund av att du är medlem i en tveksam grupp på Facebook. Ligg steget före och städa upp.

Läs också: Fem steg till nytt jobb

Ha ett välskrivet cv redo men skruva på det inför varje jobb du söker. Ditt ansökningsbrev ska vara helt skräddarsytt för jobbannonsen. Gå inte i fällan att skriva ett ”personligt” brev. Ett ansökningsbrev är ett professionellt brev som handlar om hur du kompetens- och egenskapsmässigt matchar just det jobb du söker och varför du vill jobba för just denna arbetsgivare. 

En rekryterare ska bara behöva kasta ett öga på ditt brev för att känna att du är en bra match och få lust att läsa mer i ditt cv och träffa dig öga mot öga för att få veta mer om vad du kan leverera.

Läs annonser och lär dig mer om företagen du vill jobba hos. Vad söker de? På Linkedin kan du följa företag och hålla dig ajour. Vanliga formuleringar i jobbannonser kan vara ”stor vikt läggs vid personlig lämplighet.” Men många gånger lägger jobbsökande för stor vikt vid formella meriter och glömmer bort att fundera över vilka egenskaper de har som gör att de är en bra match för jobbet. Intervjua någon som har ett liknande jobb som det du tänker söka och ta reda på vilka egenskaper som är viktiga för jobbet.

Läs också: Rekryteringsexperten – Chefen måste våga kliva fram

Ta också reda på vilka utmaningar, trender och möjligheter som finns inom branschen för närvarande så har du med dig värdefulla insikter och kan glänsa i din jobbsökarprocess. Arbetsgivaren söker dig som kan leverera och bidra till att öka intäkterna, skapa mer effektivitet, minska kostnader eller på annat sätt skapa värde. Hur kan du göra detta? 

Att de flesta jobb kanske inte ens annonseras ut utan förmedlas direkt via kontakter är ingen hemlighet. Se över ditt nätverk, bygg på det med fler kontakter. Se till att du är känd för att vara både trevlig att jobba med och leveranssäker så kommer snart nya möjligheter till dig automatiskt. 

Var ser du dig själv i framtiden? Vad önskar du att ditt liv innehåller några år framåt? Sätt ord på dina drömmar så blir de mål som är lättare att bryta ner i delmål och aktiviteter för att ta första steget. Framtiden är generös mot den som vågar ta risker, inte räds att misslyckas och kan resa sig upp efter ett fall. Så tro på dig själv och våga!

Läs också: Har du roligt på jobbet – eller jobbar du bara?

Mia Oldenburg

Mia Oldenburg är chef för område Student vid Luleå Tekniska universitet och medförfattare till ”Branding You – How To Market Yourself in a Competitive World”. 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se