Oldenburg: Förhandla först när motpartens kärlek uppstått
Jag frågade en gång en förhandlingsexpert om tips inför en löneförhandling. Tipsen jag fick: var en man född med rätt bakgrund. Inga andra faktorer är mer avgörande för ens framtida lönenivå. I stället för att låta sig nedslås är god förberedelse en framgångsfaktor och kanske att vi som inte faller inom ramen för dessa två faktorer ska våga begära mer. För tyvärr tenderar kvinnor att begära mindre än män redan som nyutexaminerade och halkar därför efter. Så ta i från skoskaften och förhandla först när kärlek uppstått – från motpartens sida. Om det är du själv som är förblindad av kärlek och desperat vill ha just detta jobb bör du hålla dig borta från förhandlingen tills du ser mer klart.
”När de redan anställt dig är det för sent att komma på att du hamnat lågt och egentligen borde begärt mer.”
I vissa jobbannonser finns uppmaningen att lämna löneanspråk redan i ansökan. Gör inte det! Innan du vet mer om vad tjänsten eller uppdraget innebär, vilket ansvar eller leverans som förväntas och vilka andra villkor och förmåner som erbjuds kan du omöjligt sätta en siffra på vad lönen i pengar bör ligga på. Dessutom riskerar du att bli bortsorterad i förskott om ditt anspråk ligger orealistiskt högre än vad uppdragsgivaren haft i åtanke.
Läs också: Svaren som ger dig jobbet
Bäst är att ligga lågt ett tag, bli kallad till intervju och komma vidare i processen innan du yppar ditt löneanspråk. Innan de vet vem du är och vad du kan bidra med är det för tidigt att prata pengar. När ni lärt känna varandra, när kärlek uppstått och de inte kan tänka sig någon annan kandidat än just dig och du har ett jobberbjudande på bordet – då är du i absolut bästa läget att förhandla. Då kanske arbetsgivaren kan tänka sig en högre nivå än den ursprungliga.
Under tiden som intervjuprocessen pågår med första och andra intervjun, tester och så vidare tar du reda på mer om vilket spann tjänsten, branschen och uppdragsgivaren ligger inom och hur arbetsmarknaden för närvarande ser ut. Är det svårt för arbetsgivare att hitta arbetskraft inom din nisch? Då har du förhandlingsövertag. Att ta god tid att fundera på ett bud är att rekommendera, ögonblicket går fort förbi. När de redan anställt dig är det försent att komma på att du hamnat lågt och egentligen borde begärt mer. Din årliga lönerevision är bara ett tillfälle för dig att visa hur du bidragit till företagets lönsamhet och effektivisering senaste året och kanske därför kan få ett tillskott i plånboken. Det tillskottet väger inte upp för om du hamnat lågt från början. Det kan ta år att komma i kapp.
Var därför noggrann inför förhandlingen, ta reda på lönestatistik, granska rådande marknad för din kompetens, fundera ut vilket spann du själv kan tänka dig för uppdraget. Börja förhandlingen över din egen övre gräns och ge motparten en chans att förhandla ner. Än hellre, försök få motparten att först ange en summa och tänk då på att den summan är lägre än vad de egentligen tänkt sig för att de på samma sätt vill ge dig en chans att förhandla upp – så att båda ska känna sig som vinnare när ni är överens. Kom ihåg att innan ni pratar siffror också fråga om förmåner som kommer med tjänsten som möjlighet till friskvård, betald sjukvård, receptförmån, bilförmån och antal semesterdagar. Hur ser arbetsgivaren på flextid? Finns möjlighet att arbeta hemifrån? Tillämpas övertidsersättning? Det är värt mycket och måste vara del av helheten du tar ställning till innan du vet vilken lön i pengar som är rimlig. Vad kan uppdraget ge mer än pengar och förmåner? Ett större nätverk, bredda eller fördjupa din erfarenhet? Nya kvalifikationer? Goda referenser inför nästa steg är också oerhört mycket värt och kanske kan göra en lägre lönenivå mer acceptabel.
Läs också: Fem tips för lyckad löneförhandling
Håller förhandlingen en positiv ton blir det lättare för alla parter att säga ja. Enligt Harvard Negotiation Project är en av hörnstenarna i alla förhandlingar att det är lättare att få det du vill ha om du ber om det. Så enkelt men också det allra svåraste. Att vara tyst om vad du önskar dig är ingen framkomlig väg. De som ber om mer, får ofta mer och du får bara vad du förhandlar dig till, inte vad du känner att du har rätt till eller vad du tycker du är värd.
Det här är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.