Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Friluftsliv i sommarskogen

Ökat intresse för naturliv

Intresset för friluftsliv har ökat i spåren av corona-krisen. Plötsligt upptäcker allt fler naturens läkande kraft. På Friluftsfrämjandet märker man att helt nya grupper längtar ut på äventyr.

Friluftslivet verkar bli en oas för fler av oss när Folkhälsomyndigheten manar till social distansering. På Friluftsfrämjandet har man noterat ett ökat intresse för att ge sig ut i naturen.

Mörkhårig kvinna med axellångt hår klädd i blå friluftsjacka och blå toppluva pratar om friluftsliv
Kajsa Ljungberg.

— Ja, fler människor rör sig ute i naturen. Och det är nya grupper som också hittar ut, vilket vi tycker är jätteroligt, att vara i naturen är ju ofantligt viktigt för folkhälsan, konstaterar Kajsa Ljungberg, pressansvarig på Friluftsfrämjandet.

Vi människor är en del av naturen och mår därför bra av att vistas i den. Forskningen visar att naturen kan ha välgörande effekter på hälsan.

Två timmar natur i veckan räcker

I Japan har man till och med licensierat skogsområden för ”skogsbad”, där människor kan komma i djupare kontakt med sig själva och naturen. Shinrin-Yoku är en japansk term om betyder just att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” och har nu även utvecklats i USA genom ”Forest Bathing”. Studier på skogsbad och skogsterapi på olika håll i världen, har kunnat påvisa nivåer av minskad stress, ett stärkt immunförsvar, sänkt blodtryck, en förbättrad kognitiv funktion, minskade nivåer av ångest och depression, ökad kreativitet samt flera andra resultat inom närliggande områden, som gemensamt bidrar till ett ökat välbefinnande, såväl psykologiskt som fysiologiskt.

— Det har också visat sig att utomhuspedagogik ger bättre mående, motorik och inlärning hos barn. Som vuxen mår man både bättre och blir mer skärpt av att vara i naturen. Så varför inte ta en del videomöten ute i skogen istället för sittandes framför datorn, föreslår Kajsa Ljungberg.

Skapa balans trots krisen

Men om det är länge sedan man gick i Skogsmulle, var ska man börja? Rekommendationen blir att utforska ditt närområde. Att ta chansen att uppleva vad som finns runt knuten. Det kan vara allt från att utmana sig själv med att ta sig fram över hinder och på olika underlag, naturparkour, i närmaste park till att vandra i ett större naturområde. Det finns i dagsläget över 5 000 naturreservat och 30 nationalparker i landet att välja mellan.

Friluftslivet behöver dessutom inte bli en exklusiv materialsport. Kajsa Ljungberg föreslår att man prioriterar bra skor och lånar övrig utrustning alternativt handlar begagnat. Svårare än så behöver det inte vara.

Att också fräscha upp kunskaperna om allemansrätten är ett stalltips. Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

”Vi behöver hjälpas åt att påminna varandra vilka rättigheter och skyldigheter som gäller ute i naturen.”

Så klarar du av att jobba hemma


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se