Ökad stress bland akademiker
Akademiker med barn är stressade. Det är framförallt vardagspusslet mellan arbete och familj som stressar många. Att skilja på arbete och fritid är en annan utmaning. Hela 85 procent av de tillfrågade akademikerna kan inte koppla bort tankarna på jobb när de är lediga. Var tredje akademiker har den senaste månaden avbrutit en fritidsaktivitet för att svara på jobbsamtal eller utföra en arbetsuppgift.
Läs om: Stressignalerna du ska se upp med
– Det gränslösa arbetet gör det svårt att skilja på vad som är arbetstid och ledighet. Utrymmet för återhämtning räcker inte till vilket är avgörande för ett hållbart arbetsliv, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.
Många upplever dessutom att deras chefer inte känner till hur mycket arbetstid de lägger ner på sina jobb. För den medlem som uppfattar att arbetsbelastningen är väldigt hög och att övertid är mer regel än undantag så rekommenderar ombudsman Robin Lundkvist följande: Skriv ner den arbetade tiden. Det gäller att skaffa sig en överblick för hur mycket faktisk tid det handlar om. Därefter är det dags att ta en diskussion med arbetsgivaren.

Läs även: Kämpa för att behålla betald övertid
– Arbetstid regleras i arbetstidslagen, det finns tydliga regler på hur mycket arbetstid som får läggas ner både på dygns-, vecko- och årsbasis. Arbetsgivaren har skyldighet att anpassa arbetsbelastning och arbetstid så att det inte leder till ohälsa. Men om du inte får gehör av arbetsgivaren trots att du påtalat att din arbetstid inte räcker till är du välkommen att kontakta vår medlemsjour, säger Robin Lundkvist.
Bli medlem
Hur ser arbetsmiljön ut på din arbetsplats? Både som medarbetare och du som är chef måste kunna hålla en bra balans mellan arbete och fritid. Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp att hitta balansen. Läs mer i våra guider och om vad facket kan göra för dig.