Öka din kompetens – och din lön
Medarbetare med god ”learnability” – en vilja och förmåga att lära sig nytt – är något som har klättrat högt upp på alla arbetsgivares önskelista.

– Det hänger förstås ihop med att arbetslivet förändras snabbt numera. Du måste ha viljan och drivet att ta in nya kunskaper och tankesätt för att hänga med, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på Manpower Group Sverige.
– Lönenivån utgår som regel från olika typer av prestation. Så kompetensutvecklingen bör på ett tydligt sätt leda till någon form av ökad prestation för att den på ett naturligt sätt ska motivera högre lön.
Den viktigaste utgångspunkten för att ”lyckas” med sin kompetensutveckling är att vara genuint intresserad och nyfiken, menar hon.
– När du har ett äkta intresse för ett visst område faller det sig helt naturligt att du på olika sätt tar till dig nya kunskaper och insikter. Så fokusera på det som du känner att du får energi av, och försök att vistas i miljöer där du trivs.
Hellre bra arbetsmiljö än hög lön
Utveckling är också så mycket mer än kurser och utbildningar. Den klassiska 3E-modellen säger att 70 procent av det vi lär oss kommer från erfarenheter (”experience”), 20 procent från exponering (”exposure”) och enbart 10 procent från utbildning (”education”).
– Exponering innebär att du testar och utmanar dig inom något område där du vill utvecklas. Det kan vara så enkelt som att bestämma dig för att hålla en presentation i ett helt nytt sammanhang den kommande veckan.
Nästa steg blir att använda nya kunskaper och erfarenheter så snart som möjligt, för att få dem att sätta sig ordentligt.
– Se till också till att dela med dig av det du har lärt dig. Då kommer andra att dela med sig till dig, och det blir en positiv spiral av ökad kompetens i organisationen.
Annons:
Klassiska misstag vid lönesamtalet
- Att lyfta fram din privatekonomi som argument för att du ska få mer i lön. Lönen är kopplad till ditt arbete, inte ditt privatliv.
- Att hänvisa till vad enskilda kollegor tjänar. Det finns många parametrar som påverkar lönen, och du lär knappast ha koll på vad som verkligen ligger till grund för vad kollegan tjänar.
- Att lägga ett för lågt bud. Det kan helt klart finnas en poäng med att lägga det första budet, men då måste det ha ”prutmån”.
- Att tro att chefen har full koll på vad du har gjort under året. Det är inte realistiskt – precis som vi har varit inne på tidigare i artikeln – så du ska ha förberett dig noga på att redogöra för vad du har presterat och hur du har utvecklats.