Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Nytta och nöje med studentföreningen

Ordet studentorganisation ger nog många en bild av nollningar och studentikosa tillställningar med sång och spex. Men en studentförening kan också vara ren karriärnytta – om man använder den på rätt sätt och hittar rätt engagemang vill säga.

Ekonomföreningen Eurekha vid Högskolan i Halmstad jobbar framgångsrikt för att nå studenter med konkret karriärnytta.

– Vi har jobbat med att vara tillgängliga och att göra arrangemang för små grupper. Det är enklare att administrera och enklare för studenterna att hitta sin plats, säger Jenny Karlsson.

Hon var under år 2017 ordförande för Eurekha, som är en av högskolans större studentföreningar och mest aktiv med ungefär ett event i veckan.

– Vi har varit delaktiga i att arrangera SM i ekonomi, jobbat med studenthälsan kring psykisk press, kontoret har varit öppet för den som vill komma förbi och prata, vårt näringslivsutskott har arrangerat företagsbesök och föreläsningar inom olika ämnen, vi var medarrangörer till arbetsmarknadsdagen, har haft räknestugor där studenter samlas och stöttar varandra i svåra ämnen och vi har arrangerat fester, säger Benjamin Kype, ansvarig för marknadsutskottet under året.

Läs också: Deras råd till studenter – Engagera er!

Organisationens mål har varit att vara tillgänglig, man har jobbat för att alla ska känna sig välkomna. Bland annat såg styrelsen till att skicka ut material om föreningen till alla nya studenter redan innan terminen drog igång.

– En av styrelsemedlemmarna drev frågan att vi skulle berätta för nya studenter om Eurekha redan vid antagningsbeskedet. Jag visste till exempel inte om att föreningen fanns under mitt första år, säger Benjamin Kype, som förutom styrelseuppdraget jobbar extra och pendlar mellan studieorten och bostaden i Göteborg.

Läs också: Civilekonomernas sammanställning över Sveriges ekonom- och civilekonomprogram.

Jenny Karlsson kom däremot ganska tidigt i kontakt med Eurekha:

– Under min första termin blev jag medveten om föreningens karriärnyttiga event, vetskapen växte när jag blev del av ett projekt. Sedan fick jag frågan om jag ville kandidera till styrelsen.

Läs också: Förbered din karriär under studietiden

De är ense om att den nedlagda tiden blir så mycket som man själv gör den till. Eurekhas 13 ledamöter starka styrelse har alla lagt ner en stor en del av sin fritid på det ideella föreningsarbetet. Mellan fem och tio timmar i månaden har lagts på möten. Utöver det har det gått åt tiotals timmar varje månad för mindre tidsbundet jobb. Jenny Karlsson har hunnit med ordförandeskapet, ett extrajobb, studierna och träning.

– Minimum vad som krävs är kanske tre timmar i veckan, resten av tiden är till stor del självförvållad. Som ordförande har min roll varit övergripande som bollplank till utskotten, jag har bollat idéer kring projektfinansiering, haft administrativt ansvar för kontoret, hållit tentafrukostar, lagt upp och prioriterat event och sökt bidrag för verksamheten, bland annat från Sero (Sveriges ekonomföreningars riksorganisation). Jag har trivts med det, säger hon.

Styrelsen har varit så engagerad att Sero utsåg föreningen till Årets ekonomförening 2017. Anna Ekenberg, vice ordförande för Sero 20, tycker att Eurekha på alla punkter gjort det lilla extra:

– Eurekha har förstått nyttan som studentorganisationer kan ha av Sero. I den hårda konkurrensen inför årets utnämningar så var vi ändå eniga om att Eurekha totalt sett gjort det bästa jobbet både inåt som grupp och utåt för medlemmarna. De har spridit sin energi till andra lärosäten, tagit varje tillfälle att använda sig av Seros resurser och har varit en förebild för andra föreningar.

Jenny Karlsson säger att de inte väntat sig att bli årets förening.

– Vi blev lite chockade när vi fick priset. Jag tror att det synts att vi haft roligt och fått energi och idéer av varandra. Det har gjort att vi haft ork att genomföra arbetet, något som även Sero har sett. Det är roligt, säger Jenny Karlsson.

Läs också: Sero – studenternas okända välgörare

Eurekhas styrelse uttalade redan då de tillträdde att de skulle jobba med gruppdynamik; med ett öppet klimat i gruppen. Att lyssna var viktigt liksom att respektera varandras åsikter för att alla skulle våga säga sin mening och även att våga be om hjälp eller säga ifrån om arbetet blev övermäktigt.

– För att klara styrelseuppdraget behöver man inga särskilda egenskaper, men man måste vara villig att offra något. Oron för att inte passa in som student är enorm, men se det som att du lär dig något i stället för att du missar puben en dag i veckan, säger Benjamin Kype.

Ingen av dem hade någon erfarenhet av tidigare styrelsearbete. Båda tycker att de personligen fått utdelning för den nedlagda tiden i form av erfarenhet, kontakter och kunskaper.

– Det arbete du lägger ner gynnar inte dig ekonomiskt, det gynnar föreningen. På ett personligt plan gynnar det däremot, för mig har det kompletterat de teoretiska studierna, säger Jenny Karlsson.

Läs också: Kändisarnas bästa studentminnen

Jenny Karlsson, 23

Bor: Halmstad.
Familj: Två syskon, föräldrar och sambo.
Utbildning: Ekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad, inriktning verksamhetsstyrning.
Bakgrund: Jobbat två år som undersköterska på Hallands sjukhus Halmstad och jobbar extra som kundtjänstmedarbetare på Swedbank.
Oanad talang: Målar porslin med marockanskinspirerade mönster.

Benjamin Kype, 25

Bor: Göteborg.
Familj: Två syskon och föräldrar.
Utbildning: Tredje året på internationella marknadsföringsprogrammet på Högskolan i Halmstad.
Bakgrund: Ett år på Handelshögskolan i Göteborg, ett års resande i Australien, jobbat som hovmästare.
Oanad talang: Oväntat bra på att rappa och har en vass backhand vad gäller att kasta macka.

Seros motivering till Årets ekonomförening:

”Årets förening tilldelas en förening som under det gångna året har bidragit till Seros utveckling samtidigt som den på sitt lokala lärosäte på ett föredömligt sätt har jobbat för föreningens utveckling samt för sina medlemmar.

Årets förening tilldelas en förening som alltid ligger steget före. I föreningen ligger helheten i fokus vilket också gör att föreningen andas professiona-
litet, i såväl kontakten med dess externa parter som i ett aktivt och engagerat deltagande i Serosammanhang. De arbetar ständigt för att skapa en så givande studietid för sina medlemmar som möjligt med många bra aktiviteter med tydlig koppling till studentnytta. Föreningen är sanna Sero-ambassadörer och gör inte bara bra saker rätt, utan de gör även rätt saker väldigt bra.”

Det var Arkimedes som sade Eureka

Eureka! (eller Heureka!) betyder ”Jag har funnit det” och tillskrivs den grekiske matematikern Arkimedes. Han ska ha utropat det då han insåg sambandet som förklarar den uppåtriktade lyftkraft som påverkar ett föremål som som sänks ned i vätska, känt som Arkimedes princip. 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se