Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung kvinna student drömmer om ingångslön ekonom

Nyexad – här är din nya ingångslön

Nu är den nya rekommenderade ingångslönen för nyexade ekonomer klar. Den rekommenderade ingångslönen beror dock på både val av bransch och arbetsort. Det menar Sören Lundgren, löneexpert på Civilekonomerna.

Det är fackförbundet Civilekonomerna som nu kommer med sin nya lönestatistik för ekonomer. Den rekommenderade ingångslönen, vilket är den månadslön som en nyexaminerad ekonom bör få på sitt första ekonomjobb, för år 2019 är 30 000 kronor – en ökning med 3,4 procent jämfört med ifjol. Beloppet baseras på fackförbundets statistik över inrapporterade lönenivåer 2018 för nybakade ekonomer, och gäller för både privat och offentlig sektor (alltså stat, kommun och landsting).

Läs också: Nya toppnivåer för ekonomers löner

Sören Lundgren. Foto: Annika Af Klercker

– Den rekommenderade ingångslönen är vad vi anser att nyexaminerade ekonomer kan begära av arbetsgivaren utan att rodna. Ingångslönen kan betraktas som en guide och en vägledning som kan användas inför en anställning, säger Sören Lundgren, ombudsman tillika lönestatistikansvarig på fackförbundet Civilekonomerna.

Det är ingen nyhet att lönespridningen är stor inom ekonombranschen, vilket även gäller för nybakade ekonomer. Ingångslönen påverkas av flera saker, bland annat yrkesområdet som man är verksam inom eller var i landet som man befinner sig. Också arbetsuppgifterna och tidigare yrkeserfarenhet spelar roll. En nyexaminerad ekonom som anställs som revisionsassistent på ett företag i en mindre kommun kan få en ingångslön på 22 000 kronor. Det kan jämföras med en nybakad ekonom som blir anställd som managementkonsult i en större stad. För denne kan ingångslönen istället vara 32 000 kronor, berättar Sören Lundgren.

Läs också: Söker du nytt jobb? Därför ska du prata lön tidigt

– En del kanske tänker att sådana jobb kräver erfarenhet, men nyexaminerade ekonomer som anställs som managementkonsulter har ofta inarbetade kontakter hos arbetsgivaren, till exempel kan de ha gjort sitt examensjobb där. Som managementkonsult får man också ofta mer kvalificerade uppgifter direkt medan en revisionsassistent börjar längre ner på inlärningstrappan och sedan kliver uppåt.

Kan lärosätet som man kommer ifrån ha betydelse för ingångslönen?
– Till viss del, men inte så mycket som många tror eftersom samtliga ekonomutbildningar håller hög nivå. Men visst kan man få några extrapoäng både i storstäderna och utanför dem om man har gått på Handelshögskolan.

Fjolårets medianlön för nyexaminerade ekonomer inom kommun och landsting var högre än för dem inom privat sektor. Värt att understryka är att den privata sektorn hade haft en medianlön i nivå med kommuner och landsting om man hade lyft ur gruppen med revisionsassistenter, som alltså vanligen har lägre ingångslöner.

Läs också: Chefer agerar snabbt mot avvikande medarbetare

Men betyder det ändå att den offentliga sektorn har börjat konkurrera mer med lönen i jakten på kompetent arbetskraft?
– Vi ser en sådan förändring. En liten kommun kanske bara behöver anställa två-tre ekonomer. Då finns utrymme att erbjuda lite högre löner för dessa. För större yrkesgrupper har mindre kommuner ofta inte samma möjlighet att ge högre löner.

Har det då egentligen någon betydelse om man får en tusenlapp mer eller mindre i ingångslön varje månad? Svaret är ja, eftersom ingångslönen är utgångspunkten för framtida löneökningar. Dessutom kan någon/några tusenlappar i månaden i det långa loppet innebära stora summor. Sören Lundgren poängterar att det är viktigt att ställa krav på arbetsgivaren.

Läs också: Osjälviska får högre lön

– Om till exempel en privat arbetsgivare erbjuder 25 000 kronor är det bra att framföra att den rekommenderade ingångslönen ligger på 30 000 kronor. Då har man även själv något att jämföra med och kan söka sig till arbetsgivare som betalar bättre, säger han.

Samtidigt kan det vara andra faktorer som väger in vid val av första arbetsplats efter examen.
– En del vill till exempel få in en fot på en bank eller revisionsbyrå, och kan då tänka sig en lägre lön initialt. Den rekommenderade ingångslönen är bara ett riktmärke, det är viktigt att man gör en egen avvägning, säger Sören Lundgren och tillägger:
– Hos andra arbetsgivare kanske man får en bättre lön än rekommenderat, men å andra sidan inget kollektivavtal. Då måste man vara medveten om vad det innebär.

Läs också: Rimlig lön för en ekonomiassistent

Tre korta tips för bra löneutveckling som nyexaminerad, enligt Sören Lundgren.

  1. Kolla upp marknaden, dina kompisars erfarenheter och vår lönestatistik.
  2. Ställ högre krav ifall kollektivavtal saknas.
  3. Ställ högre krav om övertidsersättning inte erbjuds.

* De nya rekommenderade lönerna baseras på den löneenkät som skickades ut under senhösten till medlemmarna, där närmare 11 000 civilekonomer svarat på frågor om sina lönenivåer.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se