Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Färgglada spelpjäser och en tärning illustrerar nya spelregler för kollektivavtal

Nya spelregler för facket

Arbetslivets spelregler ritas om och blir rörligare, mer dynamiska och komplexa. Nu behöver fackförbunden erbjuda relevanta kollektivavtal som speglar utvecklingen. Det säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia, tidigare Civilekonomerna.

Omvärldsspanare har länge siat om ett arbetsliv som rymmer ökad rörlighet, förändrade värderingar samt delnings- och plattformsekonomi. Samtidigt finns en verklighet där många verksamheter fortfarande fungerar traditionellt.

Slätrakad mogen man i rektangulära glasögon pratar om facket
Mikael Andersson.

— Men det finns god anledning att tro att arbetslivet fortsätter att förändras.  Och här hänger inte samhällsstrukturen med vad gäller att anpassa socialförsäkringssystem, A-kassa och utbildningsstöd. Det behövs därför ett ökat samspel mellan samhället och arbetsmarknadens parter, menar Mikael Andersson.

Därför är kollektivavtal bra

Han förutspår att fler yrkesverksamma kommer att vara värderingsdrivna och ställa högre krav på arbetsgivarna. Det gäller inte minst de unga på arbetsmarknaden, som är måna om att arbeta i verksamheter som verkar för mångfald och inkludering. De unga ställer också högre krav på att arbetsgivarna ska ”leva som de lär” för att vara attraktiva. Det blir alltmer en hygienfaktor att kunna påverka sitt arbete och verksamheten.

Medarbetarens tur kliva fram

Den här utvecklingen innebär nya utmaningar, inte minst för fackförbunden.

— Kollektivavtalen behöver utvecklas med fokus på arbete, lön och möjligheter till inflytande och lära nytt. Det krävs också att vi tar höjd för lönesättningen på en global arbetsmarknad. Vi har kommit en bit på väg, men behöver bli ännu bättre för att matcha en mer dynamisk arbetsmarknad och erbjuda bästa medlemsnyttan.

Förhandlingschefen är däremot tillfreds med pensionsreformen och pensionsavtalen, som han anser skapar möjlighet till ökad rörlighet i yrkeslivet. Kompetensförsörjningen är dock ett bekymmer.  

— Arbetsmarknaden blir mer komplex och heterogen och det krävs därför att utbildningsstöden också reformeras, med modern utformning av studiestödet. Min slutsats är att både fackförbunden och samhället bör utvecklas snabbare för att hålla samma takt som förändringarna. Regelverken behöver hela tiden ses över. 

Förändringstempot kräver nya grepp


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se