Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Marie Sommar

Nya roller inom marknadsföring

Den som lyckas kombinera kompetens inom teknik och affärsnytta är extra het på arbetsmarknaden just nu, enligt Maria Sommar, vd för Marknadsföreningen Stockholm.

Inom marknadsföring och kommunikation finns några tydliga tendenser på arbetsmarknaden: dels blir det en ökad specialisering, dels luckras gränser mellan traditionella avdelningar som marknad, kommunikation och teknik upp allt mer. Det konstaterar Marie Sommar, vd för Marknadsföreningen Stockholm.

Läs om: Marknadsförarnas tjugoitopp-lista

– Dessutom ser vi hur nya roller hela tiden växer fram, bland annat kopplat till det digitala och att det numera finns stora mängder data för att förstå kunden. Där behövs det då bland annat analytiker, UX-designers och specialister inom CRM och Customer Experience.

Även varumärkesspecialister kommer att förbli efterfrågade, eftersom varumärket blir allt viktigare i takt med att företag och erbjudanden blir mer transparenta och jämförbara i en digital värld, menar hon.

Läs också: Allt ljus på kunden

– I övrigt är den som lyckas kombinera kompetens inom teknik och affärsnytta extra het på arbetsmarknaden just nu. Något som många företag brottas med är att tillpassa sig sätt att serva kunden genom hela kundresan.

Men generellt är det allra viktigaste – och det enda Marie Sommar vill säga med säkerhet– att ha förmågan, nyfikenheten och viljan att lära sig nya saker.

– Medarbetare med god learnability är det som alla företag i branschen efterfrågar nu.

Läs om: Behåll din anställningsbarhet

Många funderar på att byta jobb

Under de senaste fem åren har tre miljoner svenskar bytt jobb. De vanligaste orsakerna till ett jobbyte är utveckling (34 procent), förändring i livet (30 procent) och missnöje med chefen (21 procent).

Samtidigt är det 2,2 miljoner svenskar som funderar på att byta jobb, men tvekar. Den främsta anledningen till att de funderar på att byta är att ”utveckla mig själv” (44 procent), 

– Det vore bra om fler av de svenskar som funderar på att byta jobb verkligen gör det.  Det utvecklar dem samtidigt som det ger någon annan möjlighet till deras jobb. Det är bra för Sverige med en mera rörlig arbetsmarknad, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet, TRR. 

Källa: Trygghetsrådet, TRR

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se