Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kristian Sundberg på Eastbrook gratulerar Anna Johnson, nytillträdd vd för Grant Thornton.

Nya revisionsbyråer toppar Finansbarometern

EY är nerpetat från tronen. Både KPMG och PwC rankas nu högre än EY (tidigare Ernst & Young) i Finansbarometern och delar på utmärkelsen Årets revisionsbyrå 2016. Titeln Årets småföretagarrevisor 2016 går till Grant Thornton.

Förra året backade hela revisionsbranschen i Finansbarometern. Branschsnittet var då det lägsta sedan 2011. I år det är det inga dramatiska skillnader i totalbetygen jämfört med i fjol. Med ett undantag: Ernst & Young har fått se sitt betyg falla ganska drastiskt från 5,3 till 4,7.
– Trots ett år kantat av skandaler, där flera av de stora revisionsbyråerna fått schavottera, så tycks de större kundernas förtroende ligga kvar på ungefär samma nivå som ifjol. Undantaget är EY vars rådgivningstjänster tappar i rankingen, säger Kristian Sundberg, VD för analysföretaget Eastbrook som ligger bakom Finansbarometern.

Johan Rippe, vice vd och Markets Leader på PwC, är naturligtvis glad över utmärkelsen.
– Vår verksamhet handlar egentligen om endast en sak: förtroende. Utan kundernas och samhällets förtroende är vi ingenting, säger Rippe.

Läs även: Vad tjänar en revisor?

KPMG och PwC delar i år på utmärkelsen Årets revisionsbyrå 2016. Men det är inte bara uppåt för KPMG och PwC. Båda byråerna har tappat i förtroende bland de små företagen. Ny etta är nu Grant Thornton som fortsätter sin uppåtgående trend och förbättrar sina betyg för kundnöjdhet och kundförståelse i året Finansbarometer.
– Vi är stolta och glada över den här utmärkelsen. Att våra kunder är nöjda med oss beror på att vi har en tydlig inriktning på entreprenörsföretag, där vi stöttar dem med deras utmaningar och möjligheter och driver entreprenörernas frågor, säger Anna Johnson, vd på Grant Thornton.

Kristian Sundberg på Eastbrook menar att det bland de små och medelstora företagen finns en enorm potential som branschen inte riktigt tycks ha förstått. Det kan ses både som ett hot och en möjlighet.
– Än så länge finns få exempel på nya typer av erbjudanden eller alternativa angreppssätt, men jag tror att vi kan förvänta oss en annan utveckling de närmaste åren. Frågan är bara om de gamla jättarna förmår tänka om eller om det blir helt nya aktörer som tar över kundrelationerna till SME-företagen, säger Sundberg.

Fakta

Årets revisionsbyrå 2016 stora kunder (2015 års placering och betyg inom parentes)

1 (3) KPMG 4,9 (4,7)

1 (2) PwC 4,9 (4,8)

3 (1) EY 4,7 (5,3)

4 (4) Deloitte 4,6 (4,5)

Årets småföretagsrevisor 2016 (2015 års placering och betyg inom parentes)

1 (2) Grant Thornton  6,1 (5,8)

2 (3) EY 5,7 (5,5)

3 (1) PwC 5,3 (5,6)

4 (4) KPMG 5,0 (5,3)

Källa: Finansbarometern 2016

Fakta

• Finansbarometern är en av Sveriges största oberoende marknadsundersökningar med inriktning på företagens syn på sina banker och revisionsbyråer.

• Undersökningen har genomförts årligen sedan 2003 av analysföretaget Eastbrook Information Lab.

• Beslutsfattare från närmare 1 000 företag med fler än 100 anställda eller mer än 100 miljoner kronor i omsättning har betygsatt sina revisionsbyråer, vilket lett fram till Årets revisionsbyrå.

• Drygt 1 000 småföretagare med färre än 20 anställda har också betygsatt sina revisionsbyråer. Resultatet ligger till grund för Årets småföretagarrevisor.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se