Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Två racerbilar hänger med i förändringstempot

Nya grepp krävs för att hänga med i förändringstempot

Förändring är svårt – och vi har både biologin och ibland egna erfarenheter emot oss. Hjärnan vill inte ha förändringar och handen på hjärtat, hur var din senaste upplevelse av en stor förändring på jobbet? Det försöker nu Bobo af Ekenstam och Pär Lager besvara och de menar att allt börjar med arbetsplatsens kultur.

Förändring är svårt – och vi har både biologin och ibland egna erfarenheter emot oss. Hjärnan vill inte ha förändringar och handen på hjärtat, hur var din senaste upplevelse av en stor förändring på jobbet?

Läs mer: Våga bejaka förändringen

Men dagens förändringstempo bryr sig inte om vårt motstånd. Hjulen snurrar allt snabbare samtidigt som komplexiteten i samhällsbygget krånglar till det ytterligare. Digitalisering, automatisering och ett ständigt informationsflöde är tre faktorer som ritar om kartan. Svenska företag och organisationer har länge arbetat med omvärldsanalys för att hänga med. Det har gett oss en stark konkurrensfördel – hitintills.

I höst har Civilekonomernas medlemmar möjlighet att lära sig mer på ett seminarium som hålls den 26 september.

Gråhårig skäggig expert på förändringstempot
Bob af Ekenstam.

– Idag finns det en ökad risk för att vi tappar vårt försprång. Vi ligger efter när det gäller utvecklingen av AI, samtidigt som vi har en negativ kunskapstrend, med bland annat svaga resultat för grundskoleeleverna, medan våra universitet och högskolor har svårare att hävda sig internationellt, säger Bobo af Ekenstam som är en av författarna till den nya boken Förändringsprincipen (Sanoma), som presenterar vikten av förändringsdriven omvärldsanalys.

Läs också: Göteborgs Universitet topprankad

Han och kollegan Pär Lager anser att det krävs helt nya tag för att Sverige ska fortsätta vara innovativt och konkurrenskraftigt. Det är utgångspunkten för duons nya bok Förändringsprincipen, ”vi blev nyfikna på hur man kan vända trenden där sju av tio förändringsprojekt misslyckas”. Boken presenterar framgångsfaktorer och praktiska verktyg  för lyckat förändringsarbete. Materialet bygger på forskning och egna erfarenheter inom ledarskap. Målet är att visa hur man kan skapa förutsättningar för en förändringsdriven omvärldsanalys. 

Mörkhårig expert på förändringstempot
Pär Lager.

– Med det menar vi en kultur som kombinerar de ständiga förändringarna med ett löpande utnyttjande av kunskap om världen utanför organisationen. Det långsiktiga värdet skapas i skärningspunkten mellan förändring och omvärldsanalys, konstaterar Pär Lager. 

Läs mer: Att leda mot förändring

Utgångspunkten är arbetsplatsens kultur. Ny forskning från Stanford University delar in individer i två huvudgrupper, en med ett mer statiskt (fixed) mindset och en med en med dynamiskt (growth) mindset. På många arbetsplatser dominerar en av de två men det behöver inte vara hugget i sten.

– Det viktigaste av allt är att ledarna stimulerar ett growth mindset hos alla, en miljö där det är tillåtet att misslyckas och där misslyckanden ses som en del av lärandet. Ledarna måste också stärka arbetet med feedback och återkoppling. Du behöver visa att hårt arbete, mod och kreativitet lönar sig!, säger Bobo af Ekenstam.

Läs även: Feedback framgångsfaktor

En viktig framgångsfaktor är att ha en tydlig och meningsskapande vision som både engagerar och väcker medarbetarnas energi och kreativitet. 

En annan framgångsfaktor är efterfrågad omvärldsanalys, vilket innebär att medarbetarna deltar i omvärldsspaningen. Författarnas recept stavas involvering, ”innovativa och framgångsrika organisationer är kommunikativa organisationer”. Ordet kommunikation betyder ”att göra gemensamt”. Ett förslag är till exempel att införa en spaningspunkt på veckomötet, där medarbetarna bidrar med något man sett, hört eller läst som berör verksamheten. 

– Alla på arbetsplatsen bör delta i omvärldspaningen. När du är med och spanar så utvecklas din kunskap samtidigt som ditt engagemang växer. Då finns chans att du förknippar förändring med något som känns både utvecklande och stimulerande, konstaterar Pär Lager. 

Författarna hoppas nu att boken kan inspirera med fler perspektiv på vad förändring kan innebära. 

– En bra ledare kan liknas vid en lagledare som möjliggör för hela laget att vara ute på plan och göra mål, då ökar oddsen markant för att verksamheten hänger med i förändringstempot. Lyckad förändring drivs inifrån, med medarbetare som medverkar i att ta ansvar för processen. 

Läs om: Hur du lyckas med ledarskapet


Bli medlem

Vill du utvecklas och hänga med, trots förändringarna? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

 

 

 

Pär Lager, 47

Bor: Stockholm.
Familj: Gift och två barn.
Bakgrund: Föreläsare och utbildare med styrelseuppdrag i allt från omsorgskoncernen Särnmark till tech startups som Sqore och Learnster. Han har en bakgrund som bland annat vd och styrelseordförande för Berghs School of Communiation samt koncernchef i utbildningskoncernen Intendia Group.
Facket: I ett extremt förändringsbenäget arbetsliv är ensam inte stark. Ett snabbfotat fack som erbjuda fler värden som coaching och utbildningar samtidigt som man driver opinionsbildande arbete för att stärka vikten av kompetensutveckling är mer relevant än någonsin.

Bobo af Ekenstam, 60

Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och två barn.
Bakgrund: Föreläsare och utbildare inom omvärld och trendanalys på bland annat Berghs School of Communication, vd och grundare av Docere Intelligence som arbetar med omvärlds- och trendanalyser samt framtidsstudier. Han är också en av grundarna till trendsajten Buzzter.
Facket: ”Har stor betydelse för att skapa en schysst arbetsmarknad, inte minst nu när även små företag konkurrerar på en global marknad. Men det krävs förnyelse och att man speedar upp förändringshastigheten.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se