Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kö av människor väntar på a-kassan

Nya a-kasseregler klara

Nu har riksdagen sagt ja till regeringens ändrade regler om a-kassan. De nya reglerna börjar gälle den 13 april och syftar till att ge fler människor stöd vid arbetslöshet. Även egna företagare får ett bättre skydd.

Under onsdagen röstade riksdagen för att a-kassereglerna justeras för att ge fler arbetstagare skydd vid eventuell uppsägning.

Under perioden mars till december 2020 räcker det att du är medlem i a-kassan i tre månader för att ha rätt till inkomstbaserad ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön. Det övre inkomsttaket höjs från 25 025 kronor till 33 000 kronor.

Du ska ha arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna, alternativt totalt 420 timmar, varav minst 40 timmar per månad i sex sammanhängande månader för att ha rätt till ersättning. Det tidigare karensavdraget tas också bort, beslutet gäller för ansökningar som avser tid från den 30 mars 2020 till 3 januari 2021.

Det här gäller vid varsel och uppsägningar

Rödhårig kvinna i grön kavaj pratar om a-kassan
Lena Emanuelsson.

– Det är positivt att fler kommer omfattas av a-kassan och att taket höjs.Tillsammans med inkomstförsäkringen ger det våra medlemmar ett bättre skydd. Vi ser en ökad tillströmning av yrkesverksamma medlemmar, särskilt i yngre åldrar, som nu har fått upp ögonen för hur viktigt det är att vara medlem i ett fackförbund och en a-kassa, kommenterar Lena Emanuelsson, förhandlingschef på Akavia.

Reglerna för att få inkomstförsäkring ändras inte i nuläget men den påverkas på två sätt. Det första är att karensavdraget tillfälligt tas bort, för att följa de nya villkoren för a-kassa. Det andra är att höjningen av a-kassans inkomsttak till 33 000 kronor justeras gentemot inkomstförsäkringen.

Även egna företagare får ett bättre skydd vid arbetslöshet. Den nya tillfälliga justeringen innebär att företagare som fått a-kassa och haft firman vilande en gång de senaste fem åren nu kan låta firman vila igen och få a-kassa.

Kvinna med långt brunt hår pratar om a-kassan
Anna Dyhre.

– Detta är verkligen ett steg i rätt riktning så att vi kan klara av denna tuffa tid och våga fortsätta vara egenföretagare och redo att steppa upp direkt när tiderna vänder, säger Anna Dyhre, egen företagare och medlem i Akavias styrelse.

Akavia berättar vad som gäller om a-kassa och inkomtförsäkring


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se