Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ny som chef? Hitta din egen ledarstil

Att vara ny som chef är svårt. Nya utmaningar och frågeställningar dyker ständigt upp. Kanske har du till och med blivit chef över dina kollegor? Eva Norrman Brandt har lång erfarenhet av ledarskapsutveckling och ger sina bästa råd för hur du lyckas i en komplex yrkesroll.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

När man blir chef för första gången kliver man vanligtvis in i ett helt nytt yrke.

– När du blir chef har du ingen särskild utbildning för denna specifika roll. Du ska vara arbetsgivare, en person som förmår att fånga upp hur medarbetare mår och se till att de får rätt förutsättningar att prestera bra. Du behöver vara uppmärksam på det som händer
i verksamheten – inte titta bort när konflikter dyker upp, säger Eva Norrman Brandt som är organisationskonsult, leg psykoterapeut,
fil lic inom förändringsledning samt författare till boken Ny chef. 

Jämlikt ledarskap skapar högeffektiva team

En del kan dra nytta av tidigare erfarenheter från att leda på fritiden, exempelvis i idrotts- eller föreningssammanhang, medan andra är ovana vid ansvar och att se vad som ska göras. 

Eva Norrman Brandt. Foto: Atelje Uggla

– Du behöver lära dig och förberedas för vad som krävs av yrkesrollen för att und­vika att hamna i situationer där du blir ställd, säger hon.

Den som dessutom står inför utmaningen att bli chef över sina tidigare kollegor måste ställa in sig på att relationerna förändras – för gott.

Kvinnliga mellanchefer mest utsatta för sexuella trakasserier

– Förmodligen kommer du inte att bli ­inbjuden på samma sätt och de kommer inte heller att prata med dig om det ni gjorde förut, eftersom du får makt.

Hur bär man sig då åt för att hitta sin egen ledarstil? Enligt Eva Norrman Brandt måste den bygga på din egen personlighet.

Förbered dig väl inför svåra samtal

Förtroendet för chefen ökade under pandemin

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se